Članak

Granić: Saznanja o ubistvu Kasima Hurtića

10. Novembra 2016.15:35
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je saznao za ubistvo Kasima Hurtića na prinudnim radovima na području Istočnog Sarajeva.

Edin Hidić je kazao kako je s drugim mještanima Gornje Grapske (općina Doboj) u decembru 1992. godine, nakon zatočenja u nekoliko logora, doveden u zatvor “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Čuvari su ih, rekao je svjedok, u grupama od po desetak osoba vodili na radove na liniju. Prisjećajući se ljeta 1993. godine, on je naveo kako je jedno veče od Muhameda Hurtića saznao da je Kasim Hurtić ubijen na radovima. Svjedok je izjavio da tog dana nije bio u toj grupi.

Hidić je kazao da ima saznanja da je bio “neki razgovor, rasprava oko pištolja”, a da je čuvar koji je bio tu pucao.

“Muhamed govori da je to Grana, Grane”, prisjetio se Hidić i dodao da nije ništa saznao o Kasimu poslije.

Prema njegovim saznanjima, ta grupa zatočenika je radila u kasarni “Slaviša Vajner Čiča”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane o “razgovoru i raspravi”, svjedok Hidić je pojasnio da je “bilo pitanje koji je to kalibar”.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Dragoljuba Granića, bivšeg vojnog policajca Prve brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistvo ratnog zarobljenika Kasima Hurtića.

Kako je navedeno, ubistvo se dogodilo 18. jula 1993. na lokalitetu između brda Mojmilo i kasarne “Slaviša Vajner Čiča”, dok su ratni zarobljenici iz Kazneno-popravnog doma (KPD) “Kula” obavljali prinudne radove za potrebe VRS-a. Hurtićevo tijelo ekshumirano je 1996. godine.

Svjedok Nenad Prodanović, nekadašnji načelnik sanitetske službe Prve motorizovane sarajevske brigade, potvrdio je da se njegov potpis nalazi na potvrdi o smrti Kasima Hurtića, napomenuvši da se radi o lošoj kopiji originala.

Prodanović je rekao da se ne sjeća osobe s tim imenom te pojasnio da u potvrdi piše da se radi o prostrjelnoj rani uzrokovanoj vatrenim oružjem u predjelu grudnog koša s lijeve strane.

U ambulanti nisu rađene sudskomedicinske obdukcije, dodao je on, nego se to činilo na zahtjev komande. Svjedok je istakao da mu je poznat jedan slučaj kada je to zahtijevala komanda.

Suđenje će se nastaviti 24. novembra.

Povezani članci

Lamija Grebo