Članak

Sovilj i Galić: Presuda 10. novembra

7. Novembra 2016.14:45
U Kantonalnom sudu u Bihaću će 10. novembra biti izrečena presuda Goranu Sovilju i Petru Galiću nakon obnovljenog suđenja za zločin počinjen u Ključu.

Na prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), a uz saglasnost Odbrane optuženih, preuzeti su dokazi koji su izneseni na prethodnom suđenju, a nije bilo prijedloga za novim dokazima.

Zbog toga je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću zakazalo iznošenje presude.

Obnovljeno suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) polovinom juna ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Sovilj i Galić osuđeni na po deset godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, Sovilj i Galić su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na području Ključa ubili civila Mehmeda Harambašića i opljačkali njegovu imovinu.

Oni su, kako se navodi, 31. maja 1992. godine došli do kuće Mehmeda Harambašića u Sanici (općina Ključ), gdje su u njegovom ugostiteljskom objektu konzumirali alkoholna pića, a potom ga izveli. Sovilj je proglašen krivim da je ispalio četiri metka u Harambašića. Sovilj i Galić su potom, prema presudi, otuđili vozilo ubijenog.

Dženita Duraković