Članak

Blagojević: Konfliktna osoba

7. Novembra 2016.12:00
Svjedok Odbrane Rajka Blagojevića izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici kako ga je svjedok Optužbe ranio 1994. godine.

Saslušani su svjedoci odbrane Drago Mišić je kazao da je bio u odredu „Vis“ u Prvoj ozrenskoj brigadi, u kojoj je Blagojević bio bezbjednjak.

On je ispričao kako ga je 1994. godine ranio Ostoja Ivančević, koji je ranije saslušan kao svjedok Optužbe.

Mišić je kazao da je Ivančević inače konfliktna osoba, „koja je u zavadi sa cijelim komšilukom“. On je ispričao kako je Ivančević ranio njega i još 16 komšija za šta je, kako je naveo, osuđen na kaznu zatvora.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. godine nepoznatim licima naredio da ubiju Hidajeta Osmanagića u mjestu Rajčevo na području Maglaja.

Svjedok Mišić je kazao da nije poznavao Hidajeta Osmanagića i da ne zna ništa o njegom ubistvu.

Svjedok Josip Lučić je svoj odnos sa optuženim opisao kao bratski i prijateljski.

Kazao je da su zajedno radili 17 godina u školi i da su se rastali na početku rata, kada je optuženi otišao. On je kazao da su se jedan drugom obavezali da će paziti na porodicu ako stradaju.

Lučić je rekao da je tokom rata angažovan u policiji u Maglaju, gdje su ga provocirali da je njegov prijatelj Blagojević odgovoran za granatiranja i slično.

„To su bila samo ogovaranja jer su znali za naše prijateljstvo… Koliko ja poznajem Blagojevića, on nikada ne bi mogao narediti ubistvo civila kako ga optužnica tereti“, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar.

Dženana Sivac