Članak

Relota: Veća kazna ili pogrešno identifikovan počinilac

2. Novembra 2016.12:38
Iznoseći žalbu pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH), Tužilaštvo je zatražilo veću kaznu za Josipa Relotu, a Odbrana oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

Relotu je Kantonalni sud u Novom Travniku osudio u oktobru prošle godine na 11 godina zatvora zbog učešća u ubistvu tri civila bošnjačke nacionalnosti u naselju Luke kod Busovače.

Federalni tužilac Munib Halilović zatražio je kaznu u dužem trajanju, jer izrečena “nije u skladu sa dosadašnjom praksom kaznene politike”.

“Kantonalni tužilac je u žalbi argumentovano ukazao da je sud precijenio olakšavajuće okolnosti i u obzir uzeo jednu koja nije olakšavajuća, a to je protok vremena. Sud nije uzeo u obzir težinu djela. Ubijene su tri osobe, a išlo se na četiri”, kazao je Halilović.

On je dodao da je neosnovan navod žalbe Odbrane da se u ovom slučaju presuda ne može zasnivati na iskazu jednog svjedoka.

Relota je proglašen krivim da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sa još dvojicom vojnika krajem januara 1993. godine došao u kuću B-1, sa kojim su bile još tri osobe, te ih ispitivao, prijeteći im i tražeći novac i zlato.

Prema presudi, na Relotin znak su izašli iz prostorije, repetirali oružje, a potom se vratili i otvorili vatru, usmrtivši tri osobe, dok je B-1 preživio. Potom je kroz prozor ubačena eksplozivna naprava, usljed čega je B-1 ranjen.

Odbrana je podnijela žalbu iz svih osnova, posebno ukazujući na pogrešan zaključak prvostepenog vijeća u vezi sa albijem optuženog i identifikacijom počinioca.

Braniteljica Branka Praljak je kazala da je B-1 kao jedini preživjeli davao različite iskaze. Kako je navela, B-1 je na suđenju rekao da mu je Fikret Hadžibegović, sa kojim je iz kuće kroz prozor vidio osobu koja se približava, kazao: “Ne bi trebalo biti problema, to je Zoranov brat”.

Prema riječima Praljak, B-1 je pred Tribunalom u Hagu rekao: “Ne bi trebalo biti problema, to je moj komšija Josip”. Ovaj svjedok je, kako je Odbrana napomenula, na sudu u Novom Travniku kazao da bi o dolasku te osobe mogla posvjedočiti njegova komšinica, a u Tribunalu je naveo ime drugog komšije.

“Sud navodi da je svjedok B-1 prepoznao optuženog u sudnici. Kada ga je tužilac pitao da li vidi tu osobu, svjedok, koji je svjedočio iz susjedne prostorije, rekao je da mu je slika mutna. Predsjednik Sudskog vijeća na to je kazao: ‘Zumirajte optuženog'… I onda je on rekao: ‘Jeste, to je taj…'”, rekla je Praljak.

Ona je dodala da Odbrana ne tvrdi da se osuđujuća presuda ne može zasnivati na iskazu jednog svjedoka, već da to svjedočenje mora biti konzistentno, jasno i vjerodostojno.

Vrhovni sud FBiH će naknadno donijeti odluku o žalbama.

Povezani članci

Marija Taušan