Članak

Ičanović: Žalba na oslobađajuću presudu

2. Novembra 2016.13:46
Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznesena je žalba na presudu kojom je Hasan Ičanović oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Velikoj Kladuši.

Na presudu Kantonalnog suda u Bihaću žalilo se Tužilaštvo zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i povrede Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH. U žalbi je predloženo ukidanje prvostepene presude i da novo suđenje bude održano pred Vrhovnim sudom FBiH.

Federalni tužilac Munib Halilović kazao je da ostaje kod žalbe Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, ali da predlaže da se predmet ipak treba ponovno vratiti pred prvostepeni sud u Bihaću.

Odbrana Hasana Ičanovića je navela da bi žalba Tužilaštva trebala biti odbačena kao neosnovana i da se potvrdi oslobađajuća presuda.

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću je u oktobru prošle godine ocijenilo da nije dokazano da je Ičanović na lokalitetu Latića glavica u decembru 1994. ubio dvojicu zarobljenih pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Halilović je napomenuo da Vijeće suda u Bihaću nije dovoljno cijenilo dokaznu vrijednost radnje prepoznavanja optuženog na fotografijama iz relevantnog perioda, dok je Odbrana navela da prepoznavanje nije vršeno u skladu s “naukom i strukom”.

Branilac Ibrahim Kadić je rekao da Ičanović nije počinilac, već da je za to djelo odgovorna osoba koja je stradala u saobraćajnoj nesreći.

Vrhovni sud Federacije BiH će odluku po žalbama donijeti naknadno.

Povezani članci

Džana Brkanić