Članak

Pravdić: Zamjena identiteta ili 11-godišnja kazna zatvora

25. Oktobra 2016.12:41
U Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH) Odbrana Franje Pravdića zatražila je oslobađanje ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na 11 godina zatvora za zločine počinjene na području Žepča.

Federalno tužilaštvo je predložilo da se prvostepena presuda potvrdi.

Advokat Vlado Adamović je naveo da ono što je isticano u prethodnim žalbama nikada nije uvaženo, a to je nepristrasnost suđenja. On je napomenuo da, nakon što tužilac postavi pitanje, predsjedavajući Sudskog vijeća postavi “21 pitanje”.

“Kada je prvi put ukinuta presuda, ni jedna žalba nije preispitivana i one su znatno uticale na tok postupka. Ono što je najvažnije jeste da nije obrazlagano da li je došlo do zamjene identiteta ili nije. Po ovoj Odbrani je došlo. Na osnovu priče jednog čovjeka svi su vršili prepoznavanje. Kada je policija predočavala fotografije, prepoznavanje je vršeno na nezakonit način”, kazao je Adamović.

On je rekao da postoji fotografija koja je snimljena na sahrani Ivana Pravdića, na kojoj optuženi ima “izrazito čičkavu frizuru, tamnu, sa repićima”, i taj opis ne odgovara opisima što su ih dali svjedoci, a koji su kazali da se radi o osobi sa izrazito kratkom kosom.

“Došlo je do zamjene identiteta sa bliskom osobom optuženog. Sve se svodi na činjenicu da je policija povjerovala prvom čovjeku i prenijela na ostale osobe. Suština je da je materijalna dokumentacija nesumnjiva, ali je Sud komentarisao na pogrešan način. Sud pristrasno vjeruje izjavi jednog svjedoka, koju svi ostali ponavljaju”, smatra Odbrana optuženog Pravdića.

Prema Odbrani, stric optuženog Pravdića odgovara opisu, ali je on u međuvremenu preminuo.

Vrhovni sud FBiH je u augustu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Pravdić osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Žepču, i donio odluku da se postupak protiv njega obnovi.

U novembru 2015., Kantonalni sud u Zenici je Pravdića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ponovo proglasilo krivim da je 5. augusta 1993. u osveti za poginulog brata ubio ratne zarobljenike – braću Edina i Ediba Fejzića – te ga osudio na 11 godina zatvora.

Federalni tužilac Munib Halilović je rekao da ostaje kod pisanog odgovora gdje je predloženo da se žalba Odbrane odbije i potvrdi prvostepena presuda.

On je naveo da nije mogao zaključiti da je Sudsko vijeće pristrasno, jer sud ima pravo da postavlja pitanja i ne postoji granica.

Halilović je kazao da tumačenje identifikacije kako čini Odbrana ne može biti isključiva samo za određene stvari i da je presuda tumačila identifikaciju kroz izjave svjedoka kojima je poklonila vjeru.

“U pogledu stava Odbrane da je počinilac osoba koja nije živa, ja još nisam bio u prilici da je Odbrana ukazivala na nekog počinioca a da je taj živ. Uvijek je taj neko mrtav. I meni je prirodno sumnjati u takvo nešto”, izjavio je on.

Vrhovni sud FBiH će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija