Članak

Arifović i drugi: Saznanja o ubistvu komšije

24. Oktobra 2016.12:19
Na suđenju bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen u Srebrenici, svjedok je ispričao kako je saznao sa smrt komšije Živana Prodanovića u selu Ratkovići.

Svjedok Božo Pavlović je kazao da su komšije bošnjačke nacionalnosti 21. juna 1992. godine napale selo Ratkovići, kada je poginulo 28 Srba. Njega je probudila pucnjava i počeo je bježati.

Prema njegovim riječima, otac je tražio majku oko kuće i tu je ostao. Poslije, svjedok tvrdi da je njegov otac pronađen mrtav. Mještani sela Ratković, kako je pojasnio svjedok, ispričali su mu da je Živan Prodanović ranjen na njivama kada je bježao.

Svjedok je pojasnio da je o stradanju Živana pričao sa njegovim ocem i on mu je rekao da je ranjen, ali nije mu ispričao okolnosti pod kojima je došlo do toga.

Posmrtni ostaci Prodanovića, kako je kazao svjedok, pronađeni su najvjerovatnije dva mjeseca nakon napada.

“Majka mu je lobanju grlila”, rekao je Pavlović, pojasnivši da je puno puta na televiziji prikazivana Prodanovićeva majka kako drži lobanju i kuka.

Prema Tužilaštvu BiH, Izet Arifović zvani “Ćiza” je optužen da je ubio Živana Prodanovića 21. juna 1992. godine u mjestu Ratkovići (opština Srebrenica), koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku.

Zajedno sa Arifovićem optuženi su Suad Smajlović i Amir Salihović da su u junu i julu 1992. godine, učestvovali u ubistvima civila srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Svjedok Pavlović je kazao da mu je poznato gdje je selo Magašići i da se nalazi oko sedam kilometara od Bratunca, ali smatra da se napad nije mogao desiti iz tog sela.

Na ovom ročištu iskaz je trebala dati još jedna svjedokinja, ali ona nije mogla pristupiti zbog zdravstvenog stanja.

Suđenje će se nastaviti 14. novembra, kada su planirana saslušanja dva vještaka Tužilaštva.

Lamija Grebo