Članak

Tihić: Batine od optuženog

20. Oktobra 2016.15:51
U nastavku suđenja Dautu Tihiću pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Optužbe je kazao kako mu je brat pričao da je dobio batine od optuženog.

Svjedok Dane Vasić prisjetio se kako je njegov brat Zlatko Vasić “nestao” zajedno s Milunom Nikolićem, te da ih je vidio tek prilikom razmjene nakon dvadesetak dana, sredinom avgusta 1992. godine, kod Žutog mosta u Potočarima, nedaleko od Srebrenice.

Vasić je rekao da je, do nestanka, njegov brat bio miran i povučen mladić.

“Rijetko je pričao o tome, povlačio se u sebe, pominjao je da je dobijao batine i od Dauta Tihića, ali i od ostalih”, rekao je svjedok.

Na pitanje braniteljice Mirne Delalić da li se sjeća od koga je čuo da su njegov brat i Milun Nikolić zarobljeni, Vasić je odgovorio da, koliko se sjeća, misli da su te informacije stigle od Bošnjaka koji su prethodno bili zarobljeni na srpskoj strani.

Tihiću, bivšem pripadniku 28. divizije Srebrenica Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno da je fizički i psihički maltretirao Zlatka Vasića i Miluna Nikolića, koji je tada bio maloljetan.

Svjedok Selahudin Omerović, bivši pripadnik policije, prisjetio se da je vidio dvoje maloljetnika u zgradi policije u Srebrenici, ali da se ne sjeća ko ih je doveo.

Prema riječima Omerovića, ta dvojica mladića ubrzo su bili razmijenjeni.

Svjedok Mehmedalija Salkić, također bivši policajac, rekao je da mu nije poznato da su bilo kakvi mladići boravili u zgradi policije, niti da je bilo ko privođen i držan pritvoru 1992. godine, jer je nad tim prostorijama nadzor imala vojna policija

Nastavak suđenja je zakazan za 10. novembar.

Povezani članci

Snježana Stojanović