Članak

Đurović: Odbrana traži novo suđenje

17. Oktobra 2016.13:22
Odbrana Predraga Đurovića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH ukidanje prvostepene presude kojom je optuženi osuđen na devet i po godina zatvora za silovanje u Sarajevu počinjeno 1992. godine.

Federalno tužilaštvo zatražilo je potvrđivanje prvostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Đurović proglašen krivim da je krajem 1992. istjerao iz stana u sarajevskom naselju Grbavica Asefa Bešića, dok je njegovu nevjenčanu suprugu odveo u susjednu ruševnu zgradu, gdje ju je silovao.

Odbrana je u žalbi zatražila ukidanje presude i novo suđenje pred Vrhovnim sudom ili oslobađanje optuženog.

Branilac Gavrilo Gunjak izrazio je sumnju da je Kantonalni sud mogao donijeti pravednu presudu oslanjajući se isključivo na subjektivne iskaze date 25 godina nakon događaja.

“Oštećena je čula od supruga, majka od kćerke… Kako sud može donijeti pravednu presudu ako nema dokaza o silovanju, ako je oštećena označena kao lako retardirana osoba, ako ne zna koja je godina, koje je godišnje doba”, kazao je Gunjak.

On je postavio pitanje i zbog čega silovanje nije prijavljeno u tom periodu.

Optuženi Đurović je Vijeću Vrhovnog suda dostavio dokumente o svom kretanju nakon ranjavanja.

“Ja tvrdim da ova djela nisam počinio”, kazao je Đurović.

Federalni tužilac Munib Halilović je predložio potvrđivanje prvostepene presude. U odgovoru na žalbu Odbrane, on je istakao da su predmeti ratnih zločina po mnogo čemu specifični.

“Rijetki su predmeti ratnih zločina gdje postoje materijalni dokazi, posebno kod silovanja… Neka žrtva prijavi silovanje odmah, neka za pet godina a neka za 20, ne postoji objašnjenje za te razloge”, kazao je Halilović.

On je dodao da, bez obzira na zdravstveno stanje optužene, postoji dovoljno dokaza o krivici optuženog.

“Nevjenčani suprug oštećene je prepoznao optuženog i njemu je nakon događaja preneseno da je silovana”, rekao je Halilović.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku o žalbi Odbrane.

Povezani članci

Marija Taušan