Članak

Komad: Negirao ubistvo civila

10. Oktobra 2016.12:02
Svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, Milan Komad negirao je da je ubio Ibrahima Ribca, te je naveo da je saznao ko je počinalac ubistva u višegradskom naselju Kosovo Polje, navodeći da ima saznanja ko je počinio ovo ubistvo.

Komad je kazao da je za ubistvo Ribca čuo kad su ga saslušavali istražitelji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) 2015. godine kao svjedoka.

On je dodao da je nakon što je optužen razgovarao sa dvojicom ljudi i saznao ko je ubio Ribca.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Milana Komada, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je početkom juna 1992. godine ubio civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Kosovo Polje.

Optuženi Komad je kazao da zbog navođenja imena osobe koja je počinila ubistvo dovodi u rizičnu situaciju sebe i svoju porodicu i ljude koji su vezani za slučaj.

On je na ovom suđenju naveo imena osoba od kojih je saznao za sudbinu Ribca, a jedan od njih je, kako je kazao, očevidac. Optuženi je naveo i identitet osobe za koju je čuo da je ubila Ribca.

Na sljedećem ročištu koje je zakazano za 24. oktobar, planirano je saslušanje dvojice svjedoka Odbrane sa kojima je optuženi razgovarao i došao do saznanja o ubistvu.

Povezani članci

Albina Sorguč