Članak

Granić: Vojnik s pištoljem

3. Oktobra 2016.16:51
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je prilikom ubistva Kasima Hurtića pucao vojnik po prezimenu Granić.

Muhamed Hurtić je rekao kako je u ljeto 1993. godine bio na radovima na brdu Mojmilo u Sarajevu, te da je odmarao na klupi sa Kasimom Hurtićem. Naveo je da su razgovarali sa policajcem ili vojnikom Srđanom, koji je tada bio zadužen za njih.

Hurtić je posvjedočio da je vojnik sa snajperom prošao pored njih i ubrzo se vratio iz rova bez snajpera. Dodao je da je tog vojnika nekoliko puta viđao u kasarni, te da ih je nekad i čuvao. Svjedok je naglasio da im je ranije bilo rečeno da ga se čuvaju i da ga izbjegavaju.

“Taj vojnik je došao i izvadio pištolj. Nismo ni gledali u njega”, rekao je Hurtić.

Svjedok Hurtić je kazao da se čulo vađenje okvira.

“Samo sam vidio da je okrenuo pištolj i pitao: ‘Da li se neko od vas boji smrti?’ ili tako nešto“, rekao je Hurtić, dodavši da je čuo pucanj i vidio Kasima kako se uhvatio za prsa i pao.

Tijelo Kasima Hurtića su, kako je naveo, odnijeli do kasarne.

Svjedok Hurtić je kazao da se taj vojnik prezivao Granić, a da je mislio da se zove Goran. Svjedok je rekao da ta osoba sjedi u sudnici.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Dragoljuba Granića, bivšeg vojnog policajca Prve brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistvo ratnog zarobljenika Kasima Hurtića.

Kako se navodi, ubistvo se dogodilo 18. jula 1993. godine na lokalitetu između brda Mojmilo i kasarne “Slaviša Vajner Čiča”, dok su ratni zarobljenici iz Kazneno-popravnog doma “Kula” obavljali prinudne radove za potrebe VRS-a.

Hurtićevo tijelo, kako stoji u optužnici, ukopano je na groblju u Lukavici, a ekshumirano je 24. maja 1996. godine.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok Hurtić se prisjetio da je mjesec dana prije ovog događaja imao kontakt sa Granićem, koji mu je prilikom izvlačenja tijela jednog vojnika prislonio pištolj na glavu.

Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da ne zna odakle je čuo da se vojnik zove Goran ili preziva Granić, objasnivši da se “niko od njih” nije predstavio.

On je kazao da je moguće da je izvjesnom Nahidu Hurtiću tada rekao da je “snajper pogodio Kasima”. Na pitanje Sudskog vijeća zašto je to tako rekao, svjedok je odgovorio da “nije smio reći”.

Suđenje će se nastaviti 25. oktobra.

Lamija Grebo