Članak

Blagojević: Naredba za likvidaciju

3. Oktobra 2016.13:43
U nastavku suđenja Rajku Blagojeviću za zločin počinjen na području Maglaja, Kantonalno tužilaštvo u Zenici je pročitalo iskaz svjedoka Petra Pavlovića, koji je izjavio da je odbio naređenje optuženog da likvidira zarobljenog civila.

Svjedok Pavlović, koji je u međuvremenu preminuo, ustvrdio je tokom istrage 2013. godine da mu je optuženi naredio da likvidira zarobljenog civila Hidajeta Osmanagića Hitka, što je on odbio.

“Blagojević je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, i kada me pozvao, pokazao mi je pisanu naredbu, koju sam mu bacio u lice i rekao da nešto tako ja ne moram da izvršim. Rekao sam mu da mu je bolje da ga nahrane i puste”, ispričao je Pavlović.

On je dodao da je vidio Osmanagića ispred komande i da mu je kupio hljeb. Sutradan je čuo da je likvidiran.

“Vito Milovanović mi je rekao da ga je morao ubiti s još jednim policajcem, a meni je naređeno da ga s drugima ukopam. Vidio sam da je ubijen hicima s leđa. Nakon ovoga sam imao problema. Htjeli su me zatvoriti”, kazao je Pavlović.

Odbrana je navela da bi svjedoka Pavlovića pitala o njegovom postavljenju za komandira odjeljenja Vojne policije i problemima s alkoholom tokom i poslije rata.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. godine nepoznatim licima naredio da ubiju civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Odbrana je napomenula da je ranije tražila presudu Okružnog suda u Doboju o “kažnjavanju Ostoje Ivančevića”, ali je Sud odgovorio da je taj predmet uništen u poplavama.

Kao svjedok Odbrane, pred Kantonalnim sudom u Zenici saslušan je Vitomir Milovanović, koji je izjavio da je optuženi bio “obični ćato” i da njemu kao vojnom policajcu nije bio nadređen.

Dodao je da je na početku rata bilo mnoštvo paravojnih jedinica i da oni, kao pripadnici Vojne policije, nisu mogli ništa uraditi.

“U novembru 1992. sam čuo seoske priče da je zarobljen taj Hidajet Osmanagić. Ne znam ni ko ga je zarobio ni ko ga je ubio. U osmom i devetom mjesecu 1992. ja sam bio u Doboju, gdje je prebačeno cijelo odjeljenje, što može potvrditi puno ljudi, među kojima i tužilac, koji je tada bio zarobljenik u hangaru”, rekao je Milovanović.

On je dodao da je tek 2014., s početkom suđenja, čuo da se Blagojević dovodi u vezu s ubistvom tog civila.

Upoređujući raniju izjavu svjedoka, tužilac je konstatovao da je Milovanović u istrazi kazao da nikada nije čuo za ovaj slučaj. Svjedok je odgovorio da je tek kasnije povezao o kome se radi.

Suđenje se nastavlja 19. oktobra.

Dženana Sivac