Članak

Lovrenović: Zarobljavanje u združenoj akciji

28. Septembra 2016.15:52
U nastavku suđenja Jozi Lovrenoviću za zločine počinjene na području Jajca, svjedoci Odbrane prisjetili su se akcije zarobljavanja pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i policije iz Mrkonjić Grada u zaseoku Šebezi.

Svjedoci su opisali akciju združenih snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Teritorijalne odbrane (TO) i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u rejonu Barevo – Liskovac – Šebezi (na granici opština Jajce i Mrkonjić Grad) u ljeto 1992. godine.

Nisad Vuković, nekadašnji pripadnik TO-a, kazao je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako je akcija trajala od pola sata do sat, i da su zarobili tri policajca iz Mrkonjić Grada.

“Skinuli smo ih do gaća. Kasnije smo došli do drugog lokaliteta, gdje je bila druga grupa zarobljenika. Tu sam vidio Coleta. Došla je neka vojska u crnim uniformama. Malo su bili grubi. Bili su pijani i napušeni. Samo su oni bili grubi prema zarobljenicima. Tu niko nikoga nije ubio”, izjavio je svjedok Vuković.

Jozo Lovrenović zvani Cole, bivši pripadnik HVO-a, optužen je za ubistva i zlostavljanja ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Svjedok Stipo Radovac je rekao da je za vrijeme akcije bio na pričuvnim položajima i da se kasnije pridružio ostalim vojnicima i vidio zarobljenike u donjem vešu.

“Kasnije sam vidio 13 zarobljenih. Bilo je ranjenih, ali niko nije bio ozbiljno ranjen. Na tom lokalitetu je bilo jako puno vojske koja je stalno pristizala. Kada je počelo granatiranje sa srpskih položaja, mi smo se povukli u koloni. Zajedno sa nama kretali su se i zarobljenici”, kazao je Radovac.

On je istakao da niko nije zlostavljan dok su išli u koloni.

“Vidio sam Jozu. On se isticao svojom galamom i on je to uvijek radio, ali nikome nije činio ništa niti je koga zastrašivao”, posvjedočio je Radovac.

Zoran Jurišić, pripadnik Vojne policije HVO-a, kazao je da je površno poznavao optuženog Lovrenovića. On je rekao da u trenutku predaje zarobljenika, optuženog nije bilo na tom lokalitetu, ali je bilo jako puno pripadnika HVO-a, TO-a i HOS-a.

“Ljudima koji su bili zarobljeni u koloni nije se desilo ništa. U toku kretanja kolone nisam vidio mrtva tijela”, izjavio je Jurišić.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar.

Kenan Kavazović