Članak

Arifović i ostali: Svjedok vidio optužene da pucaju

28. Septembra 2016.15:46
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je vidio optužene "Arifovića i Smajlovića" kako pucaju u zarobljenike ispred stare policijske stanice u Srebrenici.

Rekao je i da je Arifović pucao u jednu osobu tokom akcije u Ratkovićima (općina Srebrenica).

Svjedok O-2, koji je svoj iskaz dao putem videolinka iz Beograda, ispričao je kako se 12. jula 1992. godine, nakon akcije u selu Zalazje, vojska okupila kod groblja, gdje je bilo šest do sedam srpskih zarobljenika. Među vojskom, kako je naveo, bili su i optuženi “Smajlović, Amir i Ćiza Arifović”.

Svjedok je prepoznao optužene Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića.

O-2 je rekao da je Salihović dovezao kamion, u kojem su bili srpski zarobljenici i naoružanje i u koji su ubačena četiri tijela.

Svjedok je dodao da se i on popeo na kamion, u kojem je bilo još 15 do 20 njegovih saboraca, te da su krenuli pred staru policijsku stanicu u Srebrenici.

“Ugledao sam Ćizu Arifovića kako se popeo na gumu kamiona. Čuo sam pucanj i vidio kako jedan zarobljenik pada”, kazao je O-2, pojasnivši da je vidio “kad je Ćiza ubio čovjeka”.

Svjedok je kazao da je nakon toga Arifović ušao u stanicu i vratio se, “gurajući dva zarobljenika”, u koje je pucao iz automatske puške i koji nisu davali znake života.

Tada je, kako je naveo O-2, “Amir Salihović je rekao da mu je Zulfo prenio Naserovu naredbu” da se još pet ljudi iz zatvora stavi sa drugim zatvorenicima na kamion, što je i učinjeno. Dodao je da su utovarena i dvojica mrtvih u koje je pucao Arifović.

O-2 je istakao da je, kada se otvarala zadnja strana kamiona, prva osoba u koju je Arifović pucao “izgleda davala znake života”, što je “vidio Smajlović i opucao rafal”.

Svjedok je dodao da je nakon toga u kabinu sjeo Amir Salihović sa još jednom osobom i da su se odvezli pored zgrade bivšeg suda. Istakao je da ne zna gdje su odvezeni ti ljudi.

Na pitanje Odbrane trećeoptuženog da li ostavlja mogućnost da su ta zarobljena lica viđena nakon nekoliko dana u stanici, svjedok je odgovorio da se više nigdje nisu pojavili. On je pojasnio da ima saznanja od “Amira i Šošona” da su “gotovi”.

Izet Arifović “Ćiza”, Suad Smajlović i Amir Salihović optuženi su da su kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u junu i julu 1992. godine, učestvovali u ubistvima civila srpske nacionalnosti na području opština Srebrenica i Bratunac.

O-2 se prisjetio i akcije u selu Ratkovići polovinom juna, kad je vidio ubistvo Živana Prodanovića.

“Arifović je skočio i gurnuo Živana, uzeo rafal i po Živanu ispalio”, rekao je svjedok.

On je dodao da je tom prilikom ranjen još jedan Srbin i da je Arifović je rekao da mu previju nogu.

Na upit Odbrane Afrifovića da li je tačno da je u odnosu na njegov staž urađena revizija i ukinut status, te da je utvrđeno da je dao lažne podatke o pripadnosti ABiH, svjedok je odgovorio da je “to Orić nasilu uradio”.

O-2 je na početku ispitivanja potvrdio da je ranije davao iskaz na ove okolnosti i da nije ispričao sve što mu je poznato, ali da je 2015. godine dao istinit iskaz. Na pitanje Odbrane da li je 2014. godine dao lažan iskaz, svjedok je odgovorio: “Ne skroz lažan, nego sam izmijenio nešto”.

Svjedok je rekao da “za Amira garantuje” i da nije čuo da je nekoga ubio.

Datum nastavka suđenja će biti naknadno određen.

 

Lamija Grebo