Članak

Granić: Saznanja o bratovom ubistvu

19. Septembra 2016.16:12
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je od više osoba saznao da je njegovog brata ubila osoba po prezimenu Granić.

Murat Hurtić je rekao da ga je početak rata zadesio u mjestu Grapska (općina Doboj), te da je zajedno sa braćom bio u logoru, odakle ga je spasio kolega.

Pojasnio je da je krajem 1992. godine predložen u Komisiju za razmjenu ratnih zarobljenika, a da je u decembru te godine saznao da je 112 osoba dovedeno u Kazneno-popravni dom “Kula” u Istočnom Sarajevu, među kojima su bila i njegova braća.

On je istakao da su 1993. godine počele stizati poruke od Crvenog krsta i da je u julu došla poruka u kojoj je pisalo “Kasim Muje Hurtića ubijen”. Svjedok je dodao da je kontaktirao izvjesnog Dragana Bulajića koji mu je potvrdio da mu je brat ubijen.

“Svi su pričali da je Kasim ubijen. I po prezimenu rekli da ga je ubio Granić”, rekao je Hurtić, pojasnivši da je određen broj ljudi uspio pobjeći.

Svjedok se prisjetio da se 1994. godine u Sarajevu našao sa rođakom Muhamedom Hurtićem, koji je bio izašao iz “Kule”. Ispričao mu je da je to jutro kada mu je ubijen brat Kasim, sjedio do njega i odmarao nakon kopanja rova prema Sarajevu. Čuvao ih je “vojnik Vojske Republike Srpske ili policije”.

Svjedok je kazao da je Muhamed pominjao Granića koji se igrao pištoljem, a prije toga psovao majku balijama, kazavši da su ga otjerali iz Sarajeva. Rođak mu je rekao da je neko od zatvorenika upitao o kojem se pištolju radi, na šta je Granić rekao: “Sad ćeš da vidiš”.

Hurtić je posvjedočio da mu je Muhamed kazao da se on sageo i da se čuo pucanj, nakon čega je njegov brat Kasim pao i ubrzo preminuo.

Na pitanje Tužilaštva šta je bilo sa bratovim posmrtnim ostacima, Hurtić je kazao da se tajilo gdje je pokopan, a da je ekshumiran u maju 1996.

Odbrana optuženog Granića je kazala da u izjavi iz istrage svjedok nije pominjao psovanje, na šta je Hurtić odgovorio da je “dao zakletvu i da stoji iza toga”, te da je većina zarobljenika potvrdila da je Granić psovao.

Na početku ročišta, tužilac Tarik Crnkić je pročitao optužnicu koja Dragoljuba Granića, bivšeg vojnog policajca Prve brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za ubistvo ratnog zarobljenika Kasima Hurtića. Kako se navodi, ubistvo se dogodilo 18. jula 1993. godine na lokalitetu između brda Mojmilo i kasarne “Slaviša Vajner Čiča”, dok su ratni zarobljenici iz Kazneno-popravnog doma “Kula” obavljali prinudne radove za potrebe VRS-a.

Hurtićevo tijelo, kako stoji u optužnici, ukopano je na groblju u Lukavici, a ekshumirano je 24. maja 1996. godine.

Tužilac Crnkić je kazao da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 11 svjedoka, vještaka, te uvođenjem 35 materijalnih dokaza, dok je Odbrana zadržala pravo da iznese prijedlog svojih dokaza nakon dokaznog postupka Tužilaštva.

Suđenje će se nastaviti 3. oktobra.

Lamija Grebo