Članak

Ostojić: Premlaćivanje Mirsada Ombašića

15. Septembra 2016.15:05
Na suđenju Zariju Ostojiću za zločine u Vlasenici, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je izjavio da je Mirsada Ombašića maltretirao optuženi zajedno sa još jednom osobom.

Seid Ambešković prisjetio se kako je tokom zarobljeništva u logoru Sušica kod Vlasenice 1992. godine vidio kako optuženi Ostojić maltretira Mirsada Ombašića. Svjedok je kazao da je “dotični gospodin optuženi” tada bio sa još jednom osobom.

“Nisam stajao tu. Prošao sam pored njega. Tukli su ga Zarije i još jedan. Siguran sam da je to bio Zarije… Mirsad je bio zajedno sa mnom, čovjek je bio modar, isprebijan. On je bio izveden i na strijeljanje, ali zahvaljujući sretnim okolnostima, preživio je. Ostojića sam vidio oko tri puta u Sušici”, prisjetio se svjedok.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da su Ombašića udarali nogama i rukama, ali da nije smio gledati.

“Vidio sam da ga udaraju nogama i rukama. Tačno iza logora, na betonu. Ne mogu se sjetiti kako je Zarije bio obučen, nije bio naoružan. Ne znam je li pripadao nekoj vojnoj formaciji. Zarije ga je pozvao s vrata i rekao: ‘Mirsade, izađi'”, ispričao je Ambešković

Ostojića optužnica tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, učestvovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica u ljeto 1992. godine.

Saslušanjem ovog svjedoka, Okružno tužilaštvo je završilo dokazni postupak. Suđenje se nastavlja 10. oktobra, kada će Odbrana početi sa izvođenjem dokaza.

Emina Dizdarević Tahmiščija