Članak

Haška istraga: Tolimir umro od infarkta, liječenje bilo adekvatno

8. Septembra 2016.17:33
Istraga koju je sproveo Mehanizam za međunarodne tribunale u Haagu pokazala je da je Zdravko Tolimir preminuo u februaru ove godine od srčanog udara u pritvoru u Scheveningenu, kao i da je njegovo liječenje bilo adekvatno.

Istraga koju je sproveo danski sudija Vagn Joensen, a čiji su nalazi objavljeni, pokazala je da je Tolimir u pritvoru preživio nekoliko srčanih udara i da je u dva slučaja, brzom intervencijom osoblja, bio uspješno vraćan u život, saopšteno je iz Haaga.

Tolimiru su, kako se precizira u izvještaju, hirurškim intervencijama u krvne sudove bili ugrađeni mrežica koja sprečava zakrčenje i unutrašnji defibrilator.

Sudija Joensen zaključio je da je smrt Tolimira bila “posljedica oboljenja srca”.

Istragom je utvrđeno i da je Tolimirovo liječenje, dok je bio u pritvoru Tribunala, bilo “adekvatno”, odnosno na istom nivou na kojem je zdravstvena zaštita u Holandiji.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) za obavještajno-bezbjednosne poslove, umro je u pritvorskoj jedinici Suda 8. februara ove godine. Haški tribunal ga je prethodno pravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

U vrijeme smrti, Tolimir je čekao da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.

Radoša Milutinović