Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Novčana umjesto zatvorske kazne

15. Jula 2016.15:20

U 334. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Zovko i drugi: Nalaz vještaka se ne zasniva na materijalnim dokazima
U unakrsnom ispitivanju na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, Odbrane optuženih zatražile pojašnjenje nalaza vještaka, za koji smatraju da je sačinjen uglavnom od iskaza svjedoka umjesto iz materiajlnih dokaza.

Godinjak i drugi: Batine pod fenjerima
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao koja je maltretiranja doživio za vrijeme zatočeništva u Trnovu, gdje tvrdi da je vidio optuženog Edhema Godinjaka.

Đojić: Svjedok tvrdi da je morao potpisati izjavu
Na suđenju Jozi Đojiću, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da nije čuo da je optuženi učestvovao u zločinima na području Odžaka.

2. FOKUS
Osuđenicima na niske zatvorske kazne zakon omogućava da plaćanjem izbjegnu odlazak u zatvor. Dan neodležanog zatvora obično se naplaćuje 100 KM. Ovu mogućnost iskoristilo je i nekoliko osuđenika za ratne zločine.

3. NAJAVA SUĐENJA

Završne riječi Odbrana Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdalije Ćovića, optuženih za zločine u Srebreniku, zakazane su za utorak, 19. juli.

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva u utorak se nastavlja suđenje Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ponedjeljak se nastavlja suđenje Goranu Maksimoviću i još sedmorici optuženih za zločine u zvorničkom selu Lokanj 1992. godine.

Zbog odmora u Sudu i Tužilaštvu BiH broj suđenja u narednih nekoliko sedmica drastično je smanjen.

Srđan Kureljušić