Članak

Ostojić: Stekli se uslovi za privođenje svjedoka

14. Jula 2016.14:25
Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločin počinjen u logoru Sušica (općina Vlasenica), ponovo je odgođeno zbog nedolaska svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Predsjedavajuća sutkinja Zinaida Husić je kazala da je svjedoku Seidu Ambeškoviću uredno uručen poziv putem sudske policije, no da on nije pristupio. Istakla je da su se stekle pretpostavke da se ovaj svjedok na naredno ročište prinudno dovede.

Ambešković je trebao svjedočiti na suđenju Zariju Ostojiću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, učestvovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica u ljeto 1992. godine.

Optuženi Ostojić je zatražio da se obrati Sudskom vijeću, kazavši da je uznemiren.

“Ovdje se ja ništa ne pitam”, rekao je Ostojić, dodavši da su “se svi usaglasili oko nečega”, a da se on ne pita “oko načina izvođenja dokaza”.

Odbrana i Sudsko vijeće su istakli da im nije jasno na šta optuženi misli.

“Ne vidim da smo povrijedili procesnu odredbu ili vaše pravo na odbranu”, kazala je Husić i zatražila od optuženog da svom braniocu pojasni u čemu je problem, kako bi se on mogao eventualno pismeno o tome izjasniti.

Suđenje će se nastaviti 15. septembra.

Lamija Grebo