Članak

Vještak konstatovao brojne povrede

7. Jula 2016.11:28
U nastavku suđenja Rajku Blagojeviću za zločin na području Maglaja, vještak sudske medicine izjavila je da je kod oštećenog konstatovala više povreda od vatrenog oružja i tupog predmeta.

“Na skeletu su vidljive povrede u dijelu glave, nastale kao posljedica višestrukog djelovanja jako zamahnutog tvrdog mehaničkog sredstva, kao što je kundak, drška od lopate i slično. Na djelovanje projektila ručnog vatrenog oružja ukazuju brojne povrede na glavi, kičmi, ekstermitetima i rebrima”, kazala je vještak Sabiha Brkić-Silajdžić.

Ona je iznijela nalaz o uzrocima smrti Hidajeta Osmanagića. Prema optužnici, Blagojeviću je na teret stavljeno da je 1992. godine nepoznatim licima naredio da ubiju Osmanagića u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Blagojević je, kako se navodi, bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na suđenju je saslušan i svjedok Halil Osmanagić, koji je kazao da je njegov amidža Hidajet Osmanagić nakon početka sukoba ostao u svojoj kući, uvjeren da neće stradati jer nije bio ni vojno ni politički angažovan, a imao je odlične odnose sa komšijama srpske nacionalnosti.

“U februaru 1993. godine njegovo tijelo je razmijenjeno. Prijatelj mi je sugerisao da ne gledam, jer je to bio strašan prizor”, prisjetio se Osmanagić.

On je kazao da ga je 1997. ili 1998. godine posjetio Ostoja Ivančević, koji mu je ispričao da je optuženi Blagojević ispitivao i maltretirao njegovog amidžu, te tražio dobrovoljce koji su ga likvidirali.

Svjedok je dodao da je Ivančeviću predložio da ode u policiju kako bi dao izjavu, što je ovaj i učinio.

Odbrana je prigovorila što je doveden svjedok, koji iznosi posredna saznanja od osobe koja je već saslušana kao svjedok.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Dženana Sivac