Članak

Maltretiranje sinova

7. Jula 2016.15:30
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Nemili, Kantonalno tužilaštvo u Zenici pročitalo je iskaz svjedokinje u kojem je opisala kako su joj nepoznati vojnici maltretirali sinove i djevera.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici pročitalo je iskaz iz 2013. godine Soke Savić, koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla svjedočiti.

U ovoj izjavi, kako je navedeno, Savić je rekla da su u junu 1992. godine naoružani vojnici došli u selo Gojakovac, nakon čega je ona sa sinovima pobjegla iz kuće.

Nakon što se vratila, kazala  je Savić, sve je bilo puno vojnika, te je vidjela kako tri nepoznata vojnika odvode njenog sina Niku.

“Vidjela sam da ga je jedan udario kundakom, od čega mu je potekla krv, i djevera Jovu Savića ispred njegove kuće, koji je sav bio krvav. Sin Petar, koji je kasnije došao u kuću i ispričao da su ga zatrpavali u pećinu i da su prijetili da će ubiti Niku ako ne kaže gdje je oružje”, stoji u izjavi.

Nakon dva dana, navela je svjedokinja, ponovo su dolazili vojnici i rekli da joj sinovi moraju ostati u kući.

Savić je izjavila da je nakon nekoliko dana podlegao Jovo Savić te da su poslije toga ona i muž sa sinovima otišli u Zenicu, a kasnije dalje u Republiku Srpsku, te da je njena kuća, kao i ostale, uništena i spaljena.

Iskaz svjedokinje Savić je pročitan na suđenju Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću za zločin počinjen u Nemili kod Zenice.

Bivše policajce Mešinovića i Neslanovića te nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Kovačevića, Tužilaštvo u Zenici tereti za učešće u mučenju civila radi iznuđivanja priznanja o nelegalnom naoružanju.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.

Denis Džidić