Članak

Presuda za zločine u Rogatici 30. avgusta

Sud BiH će 30. avgusta izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice.

U završnoj riječi, Odbrana sedmooptuženog Ilije Vukašinovića kazala je da optuženog nisu spomenuli zaštićeni svjedoci MR-1 i MR-2, koji su jedini ključni svjedoci.

Advokat Dragoslav Perić je, analizirajući “napad koji se eventualno desio na području Rogatice”, naveo da su MR-1 i MR-2 izjavili da zarobljavanja u selima Vragolovi i Karačići nije bilo, te da su tek pred kućom Alije Pinje u garaži vojnici pronašli civile.

“Tražim da se donese oslobađajuća presuda u odnosu na Iliju Vukašinovića”, rekao je Perić.

Odbrana osmooptuženog Miloša Vukašinovića rekla je da zločin protiv čovječnosti ne pripada djelima koji su opisani u optužnici, te da za postojanje tog djela mora postojati širok i sistematičan napad. Odbrana je dodala i da nijedan svjedok nije govorio o tome.

Branilac Miodrag Stojanović je također istakao da su neki od materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo BiH koristilo, vremenski izvan konteksta optužnice.

“Nijedan dokument ne može biti relevantan za postojanje širokog i sistematičnog napada”, izjavio je Stojanović.

Ilija i Miloš Vukašinović, Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, te Pero Radović su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom zapalili objekat.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Branilac Stojanović se osvrnuo i na nalaz vještaka Zdenka Cihrlaža koji je rekao da ne može tvrditi da je 20 civila stradalo u garaži u selu Karačići, niti koji je uzrok njihove smrti, jer nije našao povrede na kostima iz kojih bi mogao reći jesu li rezultat pucanja ili gušenja.

Stojanović je dodao da ni zaštićeni svjedoci nisu spomenuli da je Vukašinović bio ispred garaže kada se zločin desio.

“Imajući sve ovo u vidu, tvrdim da Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio navedeno djelo koje je opisano u optužnici. Predlažem da se moj branjenik oslobodi”, izjavio je Stojanović.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija