Članak

Zarobljavanje u Zalazju

29. Juna 2016.13:07

Prve svjedokinje Optužbe na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca izjavile su da su im muževi zarobljeni 12. jula 1992. godine u Zalazju i da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Božana Simić je o zarobljavanju supruga Petka saznala od vojnika koji je također bio na zadatku u Zalazju.

“Poznato je da ga je zarobio Naser Orić i da je odveden za Srebrenicu. Dalje, ne znam šta je bilo s njim“, kazala je svjedokinja Simić.

Ona je rekla da su posmrtni ostaci njenog supruga pronađeni nakon 20 godina.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedokinja je potvrdila da je njen suprug bio vojnik.

Božana Simić je svjedočila na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi da su kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), u junu i julu 1992. godine ubili civile srpske nacionalnosti na području opština Srebrenica i Bratunac.

Svjedokinja Milojka Simić rekla je da njen muž Branko, koji je bio u vojsci, također zarobljen 12. jula 1992. u Zalazju. Kako je navela, njegove kosti su pronađene prije četiri godine na deponiji smeća u tom selu.

Ona je kazala da je od jednog Bošnjaka koji je poznavao njenog supruga saznala da je on zarobljen živ, te da je sa drugim zarobljenicima bio u podrumu Policijske stanice u Srebrenici tri dana, te da su potom odvedeni u Potočare. Istu priču je čula od još jednog čovjeka.

“Rekao je da ih je Naser pokupio iz Zalazja na kamion, i da ih je odveo žive u Srebrenicu“, kazala je Milojka Simić.

Naseru Oriću, nekadašnjem komandantu Štaba oružanih snaga TO u Srebrenici, u odvojenom predmetu sudi se za ubistva tri druga srpska zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli.

 

Albina Sorguč