Članak

Za 122 stradalih u Kalinoviku 49 godina zatvora

24. Juna 2016.17:06
Posjetom logorima, masovnim grobnicama, te drugim mjestima na kojima su vršene egzekucije, obilježit će se 24. godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva s područja Kalinovika.

“Prvo ćemo posjetiti prevoj Rogoj, gdje su ubijena četiri Bošnjaka. Potom idemo pred Osnovnu školu ‘Miladin Radojević’ i ‘Barutni magacin’, logore u kojima su bili zatvoreni i mučeni naši sugrađani iz Kalinovika. Potom ćemo obići i druga mjesta stradanja. Između ostalog, i štalu u kojoj su zapaljena 24 čovjeka, kao i masovne grobnice“, kazao je Kemal Pervan, predsjednik Udruženja “Istina – Kalinovik ‘92“.

Obilježavanje stradanja u Kalinoviku najavljeno je za nedjelju, 26. juni.

Pervan je istakao da je do sada pronađeno 80 od 122 stradalih u Kalinoviku.

“Niko nije otkrio gdje se nalaze preostale grobnice. Nikad Tužilaštvo BiH nije pitalo osuđene gdje su nestali. (…) Tri osobe koje smatramo odgovornim za zločine nalaze se u Srbiji i Tužilaštvo još nije zatražilo njihovo izručenje. Kada se raspitujemo, samo nas prebacuju sa jednog tužioca na drugog“, kaže Pervan.

Pred Sudom BiH, do sada su pravosnažno osuđene četiri osobe na ukupno 49 godina zatvora za zločine na ovom području.

Ratko Bundalo, bivši komandant Taktičke grupe Kalinovik, osuđen je na 22 godine zatvora, a Neđo Zeljalja, komandir Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, na 15 godina, jer su od maja 1992. do marta 1993. godine naredili i izvršili progon Bošnjaka s tog područja.

Slavko Lalović je kao čuvar u Osnovnoj školi “Miladin Radojević“ u Kalinoviku osuđen na pet godina zatvora.

Đorđislav Aškraba je proglašen krivim za nezakonito zatvaranje, pomaganje u ubistvima i odvođenje na prinudni rad civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika i Foče koji su bili zatočeni u logoru “Barutni magacin“. Aškraba je osuđen na sedam godina zatvora.

Iste godine, Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu za zločine počinjene na ovom području.

Za zločine na području Kalinovika u aprilu ove godine nepravosnažnom presudom osuđen je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Novica Tripković, na osam godina zatvora za zločin počinjen u Kalinoviku u avgustu 1992. godine.

Tripković je proglašen krivim za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević“ u Kalinoviku.

Isto Vijeće je Zorana Bjelicu oslobodilo optužbi za učešće u ubistvima počinjenim u Kalinoviku. U ovom predmetu bio je optužen i Marinko Bjelica, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

Džana Brkanić