Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Mostar – malen je to grad da bude iz dva dijela

24. Juna 2016.17:03
U 331. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice,  govorimo o podjeli koja je uspostavljena devedesetih godina u Mostaru, koju mnogi stanovnici ovoga grada odbacuju.

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Edin Sakoč, Nenad Pržulj i Dragan Marinković.

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Počelo suđenje Edinu Sakoču
Čitanjem optužnice i izlaganjam uvodnih riječi počelo je suđenje Edinu Sakoču, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Čapljine.

Optuženi Pržulj prozvao šest zatvorenika
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Nenad Pržulj prozvao šest zatvorenika iz mjesta Čavarine da idu na razmjenu, od kada im se gubi svaki trag.

Prepoznao komšiju Marinkovića
Svjedok Mevludin Jašarević izjavio je da je optuženi Dragan Marinković bio jedan od dva vojnika koji su odveli njegovog oca i tetka i ubili ih.

2. FOKUS
MOSTAR – MALEN JE TO GRAD DA BUDE IZ DVA DIJELA
Građani Mostara, koji su se nekada ponosili multikulturalnošću svoga grada, više od dvadeset godina žive odvojeno – Bošnjaci u istočnom, a Hrvati u zapadnom dijelu. U ovosedmičnom fokusu emisije govorimo o podjeli koja je uspostavljena devedesetih, koju ipak mnogi Mostarici odbacuju.
3. NAJAVA SUĐENJA
Naredne sedmice nastavit će se i suđenja za zločine počinjene u Vitezu, Srebreniku, Srebrenici, Bratuncu, Rogatici, Foči, Kotor Varoši, Priijedoru, Zecovima i Čajniču.

Srđan Kureljušić