Članak

Optuženi Pržulj prozvao šest zatvorenika

23. Juna 2016.16:52
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Nenad Pržulj prozvao šest zatvorenika iz mjesta Čavarine da idu na razmjenu, od kada im se gubi svaki trag.

Izudin Hećo je svjedočio da je živio u selu Mićivode (općina Sokolac) do 22. septembra 1992. godine, kada je, nakon što je zapaljeno susjedno selo, pobjegao u šumu. Put prema Olovu nije bio prohodan, kako je rekao, pa se s rođakom Elvirom odlučuje krenuti za Sarajevo.

“Stigli smo do kamenoloma Lapišnica. Ušli smo u napuštenu baraku i tu zaspali. Ujutro su nas opkolili, bili su u maskirnim i SMB uniformama”, kazao je Hećo, dodavši da je tada već bio oktobar.

Prema njegovim riječima, skupa s rođakom je prebačen na Pale, potom u Policijsku stanicu u Sokocu, gdje su ispitani i zadržani tokom noći, a nakon toga prebačeni u selo Čavarine.

“Elvir je odveden u sobu lijevo, a ja u desnu. Unutra je bio mrak. Neko me povukao za ruku da sjednem, bio je to moj rođak Fehim Hećo. Tu nas je bilo 20 u sobi. Ne znam to mjesto, nisam tu ranije bio”, izjavio je svjedok.

Istog dana kada je doveden u Čavarine, kako je rekao, sreo je optuženog Nenada Pržulja, koji je bio u civilnoj odjeći i koji mu je kazao da mu je majka otišla za Sarajevo.

“Znam ga, bio mi je nastavnik. Pitao me otkud ja tu. (…) Viđao sam ga i kroz otvor na prozoru kako dovlači hranu u civilnom autu. Ujutro i navečer”, ispričao je Hećo.

Hećo se prisjetio da je Pržulj prozvao šest osoba u martu 1993. godine rekavši da idu na razmjenu.

“Nemamo nikakvih informacija o njima”, kazao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Hećo je naveo da su njegovi poznanici u prostoriji u koju je doveden u selu Čavarine bili zapušteni i da su uslovi bili nehigijenski. Dodao je da je on tada imao 18 godina, a da je bio zatočen i dječak od 13 godina. Prema njemu, zatvorenicima nije pružana ljekarska pomoć.

On je rekao da je u objektu u kom je bio zatvoren, jedanput s povezom preko očiju odveden na sprat da dâ svoje podatke, te je vraćen. Kazao je da su iz sobe izvođeni i drugi zatvorenici, ali da ne zna da li su vođeni na saslušavanje.

Dodao je da zatvoreni nisu imali kontakata sa stražarima.

Hećo je u martu prebačen u logor Batković u Bijeljini, odakle je u junu 1993. razmijenjen.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Džana Brkanić