Članak

Tužilaštvo predlaže dodatne dokaze

15. Juna 2016.14:52
Na suđenju Milenku Krsmanoviću, optuženom za zločin počinjen na području Sokoca, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je dodatne materijalne dokaze.

Tužilac Tarik Crnkić je predložio dokumente koji se odnose na istragu Tužilaštva BiH protiv Krsmanovića zbog sumnje da je planirao ubistvo advokata Muhidina Kape, koji je oštećeni u ovom predmetu.

“Vidjet ćete da je optuženi činio sve, pa i pokušaj planiranja ubistva Muhidina Kape, da ne pristupi svjedočenju. A ovdje je (optuženi) rekao da nije bilo nikakvo zastrašivanje”, kazao je Crnkić.

On je kao dokaz predložio izvještaj o realizaciji naredbe Suda BiH od 10. juna 2015. godine, u čijem prilogu se nalaze transkripti i audiosnimak iz posebnih istražnih radnji. Te dokaze smatra relevantnim jer pobijaju Krsmanovićev iskaz na ovom suđenju.

Odbrana je zatražila vrijeme da se u pisanoj formi izjasni o ovim dokazima, te ih ocijenila irelevantnim u smislu predmeta optužbi pred sudom u Istočnom Sarajevu.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Krsmanovića da je 7. jula 1992. u rejonu sela Pedište (općina Sokolac), s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do mjesta gdje je bio zarobljen Muhidin Kapo, civil bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, te ga opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Sokocu.

Zarobljenika su, kako se navodi u optužnici, sve vrijeme tukli, a potom ga izveli s namjerom da ga ubiju, od čega su odustali, što je kod žrtve izazvalo teške tjelesne i duševne povrede. Civil je predat policajcima i prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici.

Suđenje će se nastaviti nakon godišnjih odmora, 14. septembra.

Lamija Grebo