Članak

Pitanja optuženog Blagojevića

9. Juna 2016.13:55
Na suđenju Rajku Blagojeviću, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Zenici kazali su da ih je optuženi ispitivao tokom rata.

Safet Salkić i Jasmin Hasanić su svjedočili da ih je optuženi, kojeg poznaju jer je bio profesor u školi, ispitivao u mjestu Rajčevo, gdje su odvedeni nakon što su ih srpski vojnici i policajci zarobili u selu Jablanica.

Svjedoci su rekli da ih je Blagojević ispitivao o tome kuda su išli, te ima li jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Maglaju.

Nakon tri dana, kako su izjavili, sprovedeni su u hangare u Doboj.

Salkić je dodao kako smatra da je njihovo odvođenje u Doboj naredio Blagojević jer mu je “izgledalo da je on glavni”.

Oba svjedoka su kazala da nemaju nikakvih saznanja o tome da je Blagojević naredio likvidaciju civila Hidajeta Osmanagića.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je 1992. godine, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nepoznatim licima naredio da ubiju civila bošnjačke nacionalnosti Hidajeta Osmanagića u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Treći svjedok Optužbe, Tarik Islamović je rekao da je tokom rata bio član komisije za identifikaciju. Nije se mogao sjetiti slučaja Hidajeta Osmanagića, ali je izjavio da stoji iza potvrde o smrti koju je izdao Dom zdravlja u Maglaju.

On je objasnio da je kao ljekar u komisiji imao zadatak da obavi vanjski pregled leša, zabilježi povrede i eventulani uzrok smrti, a da je potvrde izdavao Dom zdravlja s potpisom ljekara koji je ustanovio smrt.

Dodao je da u potvrdi stoji da je Osmanagić imao višestruke povrede tijela te da je njegova smrt bila nasilna.

Suđenje se nastavlja 7. jula.

Dženana Sivac