Članak

Krsmanoviću potvrđeno 18 godina zatvora

9. Juna 2016.12:00
Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Oliver Krsmanović osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Višegrada.

Na prvostepenu presudu žalili su se i Tužilaštvo BiH i Obrana Krsmanovića, no Apelacijsko vijeće je njihove žalbe odbacilo kao neosnovane.

Krsmanović je u avgustu prošle godine proglašen krivim i osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Osuđen je zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom.

Krsmanović je osuđen da je 22. oktobra 1992. učestvovao u otmici iz autobusa i ubistvu 16 civila iz Sjeverina (Srbija), kao i da je u junu iste godine pomogao u ubistvu osam bošnjačkih muškaraca koji su odvedeni iz fabrike “Varda” u Višegradu.

Proglašen je krivim i da je u nekoliko slučajeva u maju i junu 1992. učestvovao u prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva, u kojima je odvedeno ukupno 13 lica. Tijela jednog broja žrtava su kasnije pronađena.

Prema presudi, on je većinu ovih zločina počinio s Milanom Lukićem, koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor za zločine u Višegradu.

Vijeće je Krsmanovića osudilo i zbog mučenja jednog civila u Višegradu, kao i zbog učešća u premlaćivanju drugog civila u logoru “Rasadnik” u Rogatici u septembru 1995. godine.

Oslobođen je četiri tačke optužnice za silovanje, ubistva i mučenja.

Povezani članci

Nedim Hasić