Članak

Optuženi Blagojević “pošten i odmjeren”

11. Maja 2016.16:46

U nastavku suđenja Rajku Blagojeviću pred Kantonalnim sudom u Zenici, dvojica svjedoka Tužilaštva su kazala kako ne vjeruju da bi optuženi ikada mogao narediti da se ubije Hidajet Osmanagić.

Svjedoci Božidar Jović i Slobodan Nikić su rekli da o ubistvu Osmanagića imaju samo posredna saznanja, te dodali kako ne vjeruju da bi optuženi Blagojević ikada mogao narediti da se ubiju civili, s obzirom da ga dobro poznaju kao “poštenog i odmjerenog čovjeka”.

Jović i Nikić su kazali da im nije poznato kako je došlo do hapšenja Osmanagića, ko ga je čuvao te ko je naredio ili proveo ubistvo.

Jović je ispričao da je kod Osmanagića učio engleski jezik, te dodao da je jedne prilike upitao komandanta voda u Ozrenskoj brigadi zašto drže starog i bezopasnog čovjeka, a da mu je odgovoreno da je to više naređenje.

“Kada sam čuo da je zatvoren u Rajčevu, htio sam da ga posjetim, ali mi straža nije dozvolila. Ja nisam imao uticaja ni mogućnosti da dalje istražujem da li mu se može pomoći. Punac mi je rekao da je predao pušku i razdužio se jer je saznao da će ubiti Osmanagića, a on nije htio da mu se dogodi da mu neko naredi nešto što on ne želi da uradi”, prisjetio se Jović.

Nikić je rekao da je čuo glasine da su Osmanagića za cigare ubili izvjesni dobrovoljci Zvjerac i braća Karić, ali da o tome nema konkretnih saznanja.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. nepoznatim licima naredio da ubiju civila bošnjačke nacionalnosti Hidajeta Osmanagića u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Svjedok Dragan Vasiljević je izjavio da o Osmanagiću nije ništa čuo do početka procesa.

Suđenje se nastavlja 9. juna.

Dženana Sivac