Članak

Mariju Frimelu 14 mjeseci zatvora

29. Aprila 2016.12:05

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Marija Frimela na godinu i dva mjeseca zatvora za zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno.

Prvostepenom presudom je Frimel, bivši komandant Odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH (ABiH), osuđen jer je zajedno sa drugim vojnicima privodio, hapsio i zlostavljao civile srpske nacionalnosti zbog njihove želje da napuste prostor koji je tada kontrolisala vojska kojoj je on pripadao.

Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da su pripadnici Odreda ABiH iz podrumskih prostorija zapaljenog neobodera i iz Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” izveli civile srpske nacionalnosti, među kojima su bili Mladen Blagovčanin i Branko Toholj, te ih odveli u prostorije tržnog centra sadašnjeg predstavništva “Plive”.

On je dodao da su im nakon toga naredili da se raširenim rukama i nogama naslone na zid, a potom su ih udarali kundacima pušaka, nogama i rukama po cijelom tijelu.

Od udaraca je Branko Toholj odmah pao na pod, nakon čega su ga Frimel i još dva pripadnika Odreda nastavili udarati.

Ružić je rekao da su od siline zadobijenih udaraca pali na pod Zvonimir Božić i Veljko Petrović.

“Kada je od udaraca pao na pod Mladen Blagovčanin, Frimel mu je sjeo na grudi psujući i govoreći: ‘Može on još.’ Udarao ga je po rukama i glavi”, kazao je on.

Prema presudi, civili su kasnije predati ABiH, koja ih je nezakonito zatvorila.

Ružić je istaknuo da je Sud nakon provedenih dokaza nesumnjivo utvrdio da je Frimel počinio zločin protiv civilnog stanovništa.

Kao olakšavajuće okolnosti, Vijeće je cijenilo držanje optuženog pred sudom, te da nije ranije osuđivan i da je otac dvoje djece. Zbog toga je, kako je Ružić kazao, optuženom izrečena kazna ispod zakonskog minimuma.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Povezani članci

Albina Sorguč