Žalbe na presudu za silovanja u Odžaku

22. Aprila 2016.00:00
Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog Marijana Brnjića iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu za silovanje žena srpske nacionalnosti na području Odžaka.

Tužilaštvo je tražilo da se prvostepena presuda ukine u oslobađajućem dijelu. Brnjićeva Odbrana u žalbi je zatražila oslobađanje ili obnavljanje suđenja, dok su Odbrane Martina Barukčića, te Pave i Ilije Glavaša predložile da prvostepena presuda bude potvrđena.

Prvostepenom presudom Marijan Brnjić osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja Vere Bijelić, dok je sa optuženim Martinom Barukčićem oslobođen optužbi za silovanje Ljubice Lešić. Ovom presudom su Brnjić, Barukčić te braća Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni optužbi da su silovali Milicu Đekić i Zorku Lešić, a Barukčić je oslobođen krivice za silovanje Joke Goranović.

“U presudi je opisana radnja brutalnog silovanja nevine djevojke i onda imamo kaznu od šest godina. Godinu iznad minimuma usprkos upornosti i bezobzirnosti optuženog Brnjića”, kazao je tužilac Miroslav Janjić iznoseći žalbu na presudu iz decembra 2015. godine.

Prema njegovim riječima, Vijeće nije obrazložilo zašto je iskaze svjedoka Tužilaštva nazvalo nevjerodostojnim, iako su oni isto govorili i tokom istrage i na samom pretresu.

On je naglasio da je jedna od oštećenih, Joka Goranović, svjedočila usprkos tome što je izvršilac djela silovanja zet njene sestre. Janjić je napomenuo da su sve oštećene odustale od mjera zaštite, što je rijetkost kada je djelo silovanja u pitanju, naglasivši da je to samo dalo dodatno uvjerenje njihovim iskazima.

“Jesu li sve ove žene baš napamet govorile imena optuženih. One nemaju motiva da ih označe kao izvršioce”, kazao je Janjić.

Tužilac je istakao da Vijeće nije prihvatilo njegove dodatne dokaze, koji bi bili odgovor na alibije koje su iznosili optuženi.

Tužilaštvo je zatražilo od Apelacionog vijeća da preinači prvostepeno presudu ili je ukine, te obnovi suđenje.

Odbrana Brnjića se žalila u odnosu na osuđujući dio presude, navodeći da prvostepeno Vijeće nije postupalo po zakonskim propisima. Ova Odbrana je zatražila da se Brnjić oslobodi optužbi za silovanje Vere Bijelić ili da se presuda ukine i obnovi postupak.

Branilac Rifat Konjić je kazao da iskazi oštećene Bijelić nisu vjerodostojni, kao i drugih svjedoka koji su o tome govorili kada su u pitanju mjesto, vrijeme i druge činjenice o izvršenju djela silovanja.

Odbrane su zatražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana. Branilac Barukčića Anto Lukač je kazao da je prvostepena presuda zakonska i da je riječ o pravilnoj odluci.

“U kući iz koje je navodno odvedena Joka Goranović bilo je još deset žena. Zašto Tužilaštvo nije saslušalo niti jednu”, kazao je Lukač, dodavši da je osporavao kredibilitet oštećene Goranović.

Tužilac Janjić je kazao da je u toj kući bila samo još jedna žena, koja sada zbog starosti ne može pred Sud.

Branka Praljak, braniteljica Pave Glavaša, kojem je prvostepeno Vijeće prihvatilo alibi o boravku u Švicarskoj za vrijeme zločina, navela je da dodatni dokazi koje je predlagalo i predlaže Tužilaštvo BiH nemaju smisla nakon materijalnih dokaza Odbrane.

Ilija Glavaš nije pristupio na ovo ročište. Njegov branilac Senad Bilić je kazao da je on na radu u Njemačkoj. Bilić je kazao da njegov branjenik nije spominjan u istrazi, te da je Tužilaštvo propustilo da izvrši pravilnu identifikaciju optuženih.

Janjić je odgovorio da je nemoguće da je došlo do zamjene identiteta, jer su oštećene i optuženi bili komšije.

Vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Povezani članci

Džana Brkanić