Oštećeni se obradovao kada je vidio Krsmanovića

20. Aprila 2016.00:00
Na suđenju Milenku Krsmanoviću za zločin počinjen na području Sokoca, svjedok Odbrane je ispričao kako je njegov rođak vodio oštećenog Muhidina Kapu, koga je kasnije preuzeo optuženi i odvezao.

Slađan Dubovčanin je svjedočio da je u julu 1992. godine iz dvorišta svoje kuće u Sokocu vidio rođaka kako cestom vodi Muhidina Kapu.

“Muhidin Kapo je išao s podignutim rukama, a iza njega moj rođak, koji je uperio pušku u njega”, rekao je svjedok.

U jednom trenutku, kako je naveo, Kapo je pokušao pobjeći preko obližnje ograde, ali je pao i povrijedio nogu. Prema Dubovčaninu, uskoro su se pojavile komšije iz obližnjih kuća i dobacivali njegovom rođaku da ubije Muhidina Kapu.

Nakon izvjesnog vremena, kako je kazao, došao je Milenko Krsmanović, koji se odmah po dolasku bunio zašto se Muhidin Kapo tu drži.

“Kapo se obradovao kada ga je vidio”, izjavio je svjedok.

Dubovčanin je rekao da je Kapo ustao i da mu je tada ispao pištolj, te da ga je Krsmanović potom odvezao autom.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Krsmanovića da je 7. jula 1992. u rejonu sela Pedište (općina Sokolac), s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do mjesta gdje je bio zarobljen Muhidin Kapo, civil bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, te ga opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Sokocu.

Zarobljenika su, kako je navelo Tužilaštvo BiH, sve vrijeme tukli, a potom ga izveli s namjerom da ga ubiju, od čega su odustali, što je kod žrtve izazvalo teške tjelesne i duševne povrede. Civil je predat policajcima i prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici.

Na suđenju je svjedočio i Rasim Vrabac, koji je ispričao da je, kao penzionirani komandir stanice policije u Sokocu, često dolazio u stanicu zbog privatnih obaveza. Prilikom jednog od dolazaka jedan policajac ga je zamolio da “odnese zlato Kapi”.

Svjedok je izjavio da je nekoliko puta pokušao stupiti s njim u kontakt, ali da nije uspio, te je na kraju zlato dao poznaniku, koji je, kako je čuo, uspio Kapi vratiti zlato.

U unakrsnom ispitivanju, Vrabac je rekao da ne zna otkud Kapino zlato u policijskoj stanici.

Suđenje se nastavlja 18. maja.

Srđan Kureljušić