Šehagić oslobođen optužbi za zločine u Kaknju

15. Aprila 2016.00:00
Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Jasmina Šehagića optužbi za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen u Kaknju 1993. godine.

Šehagić je, kao nekadašnji upravnik zatočeničkog objekta u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, oslobođen odgovornosti za mučenje zatočenika hrvatske nacionalnosti.

Vijeće je analizom iskaza svjedoka Optužbe uočilo nesaglasnosti i zaključilo da su određenim materijalnim dokazima oni dovedeni u sumnju.

U poređenju sa iskazima brojnih svjedoka, koji su “optuženog opisali kao pozitivnu osobu u vrijeme ratne pometnje”, Vijeće nije van razumne sumnje moglo utvrditi njegovu odgovornost.

Predsjedavajući Vijeća Nermin Tešnjak je rekao da je, prema materijalnim dokazima, Šehagić bio upravnik vojničkog pritvora sa zadatkom da obezbijedi njegovo funkcionisanje, te da on nije imao svojstvo komandanta.

“On nije mogao uticati ni spriječiti eventualne povrede humanitarnog prava. Tužilaštvo nije izvelo dokaze kome je bio nadređen i šta su njegovi podređeni poduzimali suprotno međunarodnom humanitarnom pravu”, kazao je Tešnjak.

Na ovu presudu je moguća žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Povezani članci

Dženana Sivac