Ne znaju ko je naredio ubistvo Hitka

12. Aprila 2016.00:00
U Kantonalnom sudu u Zenici, dva svjedoka su kazala kako su čula da je ubijen Hidajet Osmanagić, ali da ne znaju ko je to naredio.

Bivši vojni policajac Uroš Iličić je kazao da je optuženi Rajko Blagojević bio “bezbjednjak”, koji je njega i Vitomira Milanovića pozvao preko kurira da dođu u komandu radi podnošenja izvještaja i da ponesu oružje.

Svjedok Iličić je rekao da je “nevoljko krenuo” jer je bio umoran, ali je kurir bio uporan.

“Ušao sam na vrata i vidio policajca. Pitao sam ga šta treba i odgovorio mi je: ‘likvidirati Hidajeta’”, kazao je svjedok, istaknuvši da je počeo da psuje, okrenuo se i vratio na spavanje.

Prema riječima svjedoka, ne zna ko je naredio likvidaciju, ali je sutradan čuo od vojske da je Hidajet Osmanagić ubijen.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. nepoznatim licima naredio da ubiju civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Žarko Iličić, drugi svjedok, kazao je da je sa dva saborca iz kuće odveo Hidajeta Osmanagića zvanog Hitko u komandu čete kako ga ne bi neko zapalio ili ubio. Svjedok je kazao da su ga predali komandiru Miladinu Božiću, koji je naredio da ga odvedu u komandu.

Svjedok je rekao da ne zna ko je Osmanagića dalje preuzeo.

“Čuo sam da je Hitko odbio da izvlači jednog našeg borca i da je ubijen u Jablanici, oko 200 metara od komande, u podrumu kuće Adema Mehinagića”, kazao je on.

Za optuženog je rekao da je bio “bezbjednjak”, te da je čuo od Bošnjaka koji su bili pritvoreni da ih je on ispitivao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Iličić je kazao da ne zna ko je u komandi primio Hidajeta, ni ko ga je ispitivao, naredio da izvlači ranjenike, niti ko ga je ubio.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj.

Dženana Sivac