Vidio ubistvo komšije

11. Aprila 2016.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je njegov prvi komšija Ibrahim Ripca ubijen u višegradskom naselju Kosovo Polje.

Nurko Jamak je kazao kako su neki stanovnici Kosova Polja spavali na drugoj strani rijeke Drine u Jelačićima, te se čamcima vraćali kako bi hranili stoku i uzimali hranu.

Svjedok je rekao da je jedne noći došao u Kosovo Polje u grupi osoba, među kojima je bio njegov brat Almas, te Ibrahim Ribac i njegov sin. Oko 9.00 ujutro vidio je Ripca kod kokošinjca.

“Spazio ga ovaj odozgo s oružjem i preskočio ogradu. Kad ga je primijetio, Ibrahim je počeo bježati. (…) I rafal jedan njemu u noge. Vidim ja gdje Ibrahim pade. I čuo sam, ispucao ono što je bilo u automatu”, ispričao je Jamak.

On je dodao da je ta osoba bila u crnoj košulji i da je ubacila novi okvir i otišla prema cesti. Jamak je istakao da nikad ranije nije vidio osobu koja je pucala u Ripca, niti bi je mogao prepoznati.

Ripčevo tijelo, kako je rekao, umotano je u ćebe i odneseno u štalu, a u večernjim satima ga je pokopala grupa ljudi.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Milana Komada, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je početkom juna 1992. godine ubio civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Kosovo Polje.

Svjedok Enes Međuseljac je kazao kako je za ubistvo tetka Ibrahima Ripca saznao u Međeđi (općina Višegrad).

On je naveo da mu je Ripčev sin kazao da “mu je babu ubio Nadin muž”. On je precizirao da sin nikad nije spomenuo ime te osobe, te da je, po njegovom saznanju, Nada bila komšinica.

Ripčev sin je rekao, kako je naveo svjedok, da je vidio oca da trči kada se začuo rafal, nakon čega je vidio “tog Nadinog muža”.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća odakle zna određene detalje o događajima u Kosovu Polju, Međuseljac je rekao da mu je poznato “sa praćenja suđenja” i da “ima na BIRN-u”.

Suđenje će se nastaviti 10. maja.

Povezani članci

Lamija Grebo