Odgođeno suđenje Čurtiću zbog nedolaska svjedoka

11. Aprila 2016.00:00
Suđenje Erminu Čurtiću, optuženom za zločine počinjene 1993. godine na području Vareša, odgođeno je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog nedolaska dva svjedoka.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić je kazao da je bilo planirano saslušanje dva svjedoka, ali da oni nisu pristupili na ročište.

Kako je rekao, jedan od svjedoka se javio iz Mađarske i mogao bi doći 19. aprila, dok je drugi “odbio da primi poziv”. Tužilaštvo je navelo da će uz pomoć psihologa pokušati stupiti u kontakt s tim svjedokom.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. godine učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Vrhovni sud Federacije BiH je u julu prošle godine ukinuo presudu kojom je Čurtić 2013. bio osuđen na pet i po godina zatvora, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i, nakon obnovljenog suđenja, 2013. je donesena ista presuda.

Suđenje je zakazano za 19. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija