Optužbe protiv Zlatana Mije Jelića ostaju u BiH

4. Aprila 2016.00:00
Pred Sudom Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo biti održano ročište na kojem bi se Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general-bojnik, trebao izjasniti o krivici za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Iako je nedostupan organima gonjenja BiH, Tužilaštvo BiH najvjerovatnije neće ustupiti njegov predmet pravosuđu Hrvatske.

This post is also available in: English

Optužnicu protiv Jelića je podiglo Tužilaštvo BiH krajem prošle godine, a na osnovu istrage koja je protiv njega započeta u Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Optužen je da je, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te 1. lakojurišne bojne Vojne policije, od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Za dokazivanje optužnice, Tužiteljstvo BiH će pozvati 200 svjedoka, od kojih bi 20 trebalo imati mjere zaštite, kao i uložiti 1.100 materijalnih dokaza.

“Ja sam umirovljeni general Hrvatske vojske (HV), imam državljanstvo Republike Hrvatske (RH) i prebivalište u RH. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati, a božićne sam blagdane ove godine proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice”, naveo je Jelić u pisanoj izjavi odmah nakon podizanja optužnice.

Kazao je da je na ove okolnosti saslušan u Zagrebu 20. februara prošle godine, te da će ustrajati na tome da njegov predmet preuzme pravosuđe Hrvatske.

Tužiteljstvo BiH, kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), još uvijek nije i vjerovatno neće ovaj predmet proslijediti Hrvatskoj. Jelić je rekao da će se odazvati pozivu suda, ali nije precizirao da li u Sarajevu ili Zagrebu.

“Uvjeren sam da optužnica nije slučajno podignuta za vrijeme blagdana i na djelu je neviđena medijska hajka protiv mene i pripadnika HVO-a”, zaključio je Jelić.

Jelić je BiH napustio prije četiri godine, kada se ispisao iz državljanstva BiH i s porodicom iz Širokog Brijega preselio u Zagreb.

Vika i galama

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih postrojbi HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu liniju između ABiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara, tokom borebnih dejstava.

Jelić je, stoji u optužnici, znao u kakvim se uslovima obavljaju ti radovi i izlagao zatvorenike riziku da budu ubijeni, ranjeni ili izloženi svirepom i nehumanom tretmanu. Prema podacima Tužiteljstva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 poginulo, dok je oko 40 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je, prema Tužiteljstvu, radio u dogovoru s Miljenkom Lasićem, zapovjednikom Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, Stankom Božićem, upravnikom logora Heliodrom, Ilijom Vrljićem, zapovjednikom 2. brigade HVO-a, te Miletom Puljićem, zapovjednikom Druge bojne 2. brigade HVO-a.

U Sudu BiH je u toku suđenje Puljiću za ratni zločin počinjen u Mostaru.

Bivši logoraš iz Heliodroma sjeća se Jelića sa nogometnih terena.

“Vidio sam ga na Heliodromu, došao je jedan dan sa Jukom Prazinom. Mislim da je s njima tada bio i Dedo Mišić. Kad me je ugledao, pitao me je otkud ja tu. Bilo ga je sram, jer sam ga znao još dok je bio momak, dok je igrao desnog beka za ‘Mladost’ iz Lištice. Okrenuo se i otišao”, kazao je bivši logoraš za BIRN, dodavši da ga više nije viđao, a i brzo je izišao iz logora.

Mostarac A.B. govorio je za medije o dešavanjima 9. maja 1993. godine, kada su mu vojnici HVO-a pokucali na vrata i pitali ga za ime i je li musliman. Kada je odgovorio da jeste, rekao je da su ga strpali u autobus i krenuli voziti. Prema njegovim riječima, autobus je zaustavljen i uniformisano lice je počelo da viče psujući: “Gazit ćete vi meni strojevim korakom Šatnićevom ulicom.”

Kada se vozač autobusa usprotivio govoreći da ima nalog da uhapšene vozi u drugom smjeru, A.B. je kazao da je uniformisana osoba rekla: “Ja sam ti nalog, nemoj da te sad upucam.”

A.B. tvrdi da je ime uniformisane osobe Zlatan Mijo Jelić.

Jelićevo zeleno svjetlo

Bivši logoraš A.B. je izjavio da je Jelić bio prisustan i kada su ih odvodili prvi dan u živi štit.

Nakon ratnih godina, Jelić postaje prvi čovjek Nogometnog kluba “Široki Brijeg” i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. Jelićev utjecaj u zapadnohercegovačkim nogometnim krugovima može se ilustrirati i činjenicom da su nogometne lige u Federaciji BiH ujedinjene nakon što je on dao zeleno svjetlo.

Jelić je bio i zapovjednik Prvog hrvatskog gardijskog zbora Vojske Federacije BiH. U oktobru 1999. zapovjednik Stabilizacijskih snaga u BiH Montgomery Meigs ga je suspendirao zbog kršenja “etike časnika generalskog čina“. Kako je navedeno u tadašnjem saopćenju Ministarstva obrane Federacije BiH, Meigs ga je suspendirao zbog “stajališta prigodom zastupanja interesa hrvatske komponente u pregovorima oko izmještanja lokaliteta Vojske Federacije BiH”.

Nedim Hasić


This post is also available in: English