Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Doboju i Tesliću

1. Aprila 2016.00:00
Sljedeće sedmice počet će suđenje četvorici optuženih za zločine počinjene u Doboju i Tesliću.
Suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću počet će u utorak, 5. aprila, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi. Oni su optuženi da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić.
U petak, 8. aprila, počet će suđenje Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1995. na području Srebrenice. Bogdanovića tereti Tužilaštvo da je u periodu od 10. jula 1995. do oktobra iste godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnom premještanju stanovništva te zatvaranju i nestancima civila.
Istog dana, pred Apelacionim vijećem Suda BiH počet će suđenje Jasminu Čolomanu za zločin počinjen 1993. nad hrvatskim stanovništvom na području Viteza. Čoloman je bio oslobođen optužbe u julu 2015. godine, ali je ta presuda ukinuta.
U ponedjeljak, 4. aprila, o krivnji će se izjasniti Vide i Josip Krešić, optuženi za zločin protiv civilnog stanovništva u Stocu. Oni su optuženi da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u Koštanoj bolnici u Stocu mučili jednu osobu bošnjačke nacionalnosti.
Statusna konferencija pred početak suđenja Saši Ćurguzu, optuženom za zločine počinjene protiv bošnjačkog stanovništva na području Bihaća u ljeto 1992. godine, bit će održana u četvrtak, 7. aprila.
Tužilaštvo BiH tereti Ćurguza da je, kao pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva mučenjem i ubistvima.
Saslušanje prva dva svjedoka Tužilaštva zakazano je za utorak, 5. april, na suđenju Saši Savinoviću, bivšem pripadniku Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara.
Prvi svjedok Optužbe bit će saslušan u srijedu, 6. aprila, na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići).
Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine počinjene u Foči, Vitezu, Trnovu, Orašju, Prijedoru, Rogatici, Livnu, Mostaru, Odžaku, Čapljini, Zavidovićima, Hadžićima, Goraždu, Ljubuškom, Tesliću, Kladnju, Čajniču i Sanskom Mostu.

Albina Sorguč