Optužnica potvrđena nakon dva i po mjeseca

30. Marta 2016.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića za zločin protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.

U optužnici se navodi da su Arifović, Smajlović i Salihović, kao pripadnici “oružanih snaga Srebrenice Armije RBiH”, u junu i julu 1992. godine ubili civile srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac.

Tužilaštvo BiH je ovu optužnicu podnijelo početkom januara. Tada je saopćeno da je Arifović ubio jednog civila, koji je, s još sedam osoba i četiri mrtva tijela, dovezen u policiju u Srebrenici nakon napada na selo Zalazje 12. jula 1992. godine.

Tužilaštvo ga tereti i da je pucao u dvojicu civila poslije njihovog izvođenja iz policije.

“Nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, Smajlović je, primijetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila”, navodi se u saopćenju o podizanju optužnice Tužilaštva.

Tužilaštvo tereti Salihovića da je preostale civile odvezao u nepoznatom pravcu, a posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su poslije rata.

Arifović, Smajlović i Salihović uhapšeni su u januaru ove godine, kada su im određene mjere zabrane.

Sud je optužnicu potvrdio 15. marta.

Džana Brkanić