Vađenje zuba vješalicom

24. Marta 2016.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Jozi Lovrenoviću zvanom Cole za zločin počinjen u Jajcu i Mrkonjić Gradu.

Lovrenović, bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je – zajedno sa Šimunom Sarafom i Ilijom Perakom, koji se nalaze u bjekstvu – za ubistvo dvojice zarobljenika te za zlostavljanje zarobljenika.

Prema optužnici, Lovrenović je od juna do augusta 1992. godine sa vojnim policajcima u prostoriju Stanice javne bezbjednosti (SJB) Jajce priveo grupu zarobljenika, koje je udarao nogama, rukama, palicama, kablom, te ih kačio na vješalice kako bi im vadio zube, i gasio cigarete po tijelu.

Svjedok Đuka Gavrić je opisao ubistva zarobljenika Milana Iličića i Ilije Čigoje te kasnija premlaćivanja i zlostavljanja koja je preživio u Policijskoj stanici u Jajcu.

Prema svjedoku, Cole je pitao Iličića za njegovog brata Mirka. “Kada je ovaj rekao da je dobro i zdravo i ‘neka je živa glava’, Cole je odgovorio: ‘Kad tebi neće biti živa glava’, i pucao u njega i ubio ga”, ispričao je Gavrić.

Za Čigoja je svjedok kazao da je bio ranjen i da nije mogao pratiti grupu zatvorenika. “Zaostajao je i onda su ostavili jednog vojnika za njim. Nakog nekog vremena čuo se pucanj. Vojnik se priključio ostalima koji su provodili zatvorenike, a Ilije nije bilo”, izjavio je Gavrić.

Svjedok je opisao kako mu je, dok je bio zatvoren u prostorijama Policijske stanice Jajce, optuženi Lovrenović naredio da sebi izvadi zub.

“Rekao mi je da hoće da izvadim zub: ‘Imaš vješalicu tamo i onom kukom izvadi taj zub.’ Nisam smio izvaditi pogrešan zub jer bi tražio poslije toga da izvadim tačno onaj koji je tražio”, kazao je Gavrić, pojasnivši da je zatim očistio tragove krvi na zubu, a optuženi ga je stavio u maramicu, gdje je bilo još zuba.

Svjedok je rekao da je u zarobljeništvu proveo 72 dana, a razmijenjen je 23. augusta 1992. godine, nakon čega je podvrgnut liječenju.

Za optuženog je svjedok kazao da ga prepoznaje po glasu jer je izazivao strah i to mu se urezalo u pamćenje.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da ga optuženi nikad nije tukao, ali je naređivao drugima da ga tuku i da sam sebi vadi zube.

Dane Iličić, koji je kasnije bio zarobljen, posvjedočio je o onome što je čuo od drugih zarobljenika o zlostavljanjima Joze Lovrenovića Coleta.

Suđenje se nastavlja 18. aprila.

Kenan Kavazović