Rafali u Kosovu Polju

21. Marta 2016.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu prisjetio se ubistva komšije u selu Kosovo Polje (općina Višegrad).

Almas Jamak je rekao kako je stanovništvo Kosova Polja u ljeto 1992. godine izbjeglo na lijevu obalu rijeke Drine, i da su se, budući da je tamo uskoro nestalo hrane, u grupama svakodnevno čamcem vraćali u svoje selo po hranu.

Svjedok je pojasnio da je bio u grupi sa Ibrahimom Ripcem na dan kada je on ubijen, te da se nalazio 30 metara od njega.

“Samo čujem klepet nekakav, trči Ibrahim prema svom vrtu. Vidim, za njim trči čovjek. Ja se slegao u travu. (…) Kad ga je stigao do ograde, čula su se dva kratka rafala i nekoliko jauka. Ne vidim, ali čujem”, prisjetio se Jamak.

On je naveo da je taj čovjek bio “više u civilu” i naoružan automatskom puškom.

Jamak je kazao da je tijelo oštećenog preneseno u štalu i da je naveče sahranjeno na njivi oštećenog.

Na pitanje Tužilaštva da li je poznavao osobu iz sela koja se zove Milan, svjedok je odgovorio da nije.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Milana Komada, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je početkom juna 1992. godine ubio civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Kosovo Polje (općina Višegrad).

Svjedok Omer Kos je rekao da je rođaka Ibrahima Ripca posljednji put vidio kada je nastradao. On je pojasnio da su taj dan mljeli brašno i da je Ribac otišao do svoje kuće.

“Čuli su se rafalni pucnji. (…) Nije prošlo malo, trči mu sin i kaže: ‘Ubiše mi babu’”, naveo svjedok te dodao da su druge osobe tijelo oštećenog sklonile u šupu, a naveče ga ukopali na njegovoj njivi.

Na ovom suđenju svoj iskaz je dao i Dževad Kos, koji je rekao da je tijelo rođaka Ibrahima Ripca vidio u deki prilikom ukopavanja oštećenog na njegovoj njivi.

On je kazao da je optuženog upoznao tek nakon rata i da su u dobrim komšijskim odnosima.

Suđenje će se nastaviti 11. aprila.

Povezani članci

Lamija Grebo