Hadrović osuđen na deset godina zatvora

16. Marta 2016.00:00
Kantonalni sud u Zenici je nakon obnovljenog suđenja osudio Vahida Hadrovića na deset godina zatvora za zločine u Kaknju.

This post is also available in: English

Hadrović je proglašen krivim što je 1993. godine, prilikom akcije prikupljanja nelegalnog naoružanja u mjestu Plandište (općina Kakanj), civila Sekulu Poletana uz psovke udario u glavu šakom i kundakom puške.

Poletana je, kako se navodi u presudi, zatim ubio Fadil Dajić.

Predsjedavajući sudija Nermin Tešnjak je rekao da su, prema ocjeni Sudskog vijeća, izjave svjedoka Optužbe bile “vjerodostojne i uvjerljive”, i nakon što je u obnovljenom postupku saslušan dodatni svjedok Odbrane.

“Iskaz ovog svjedoka Vijeće nije dovelo u sumnju u pogledu odlučnih činjenica i smatramo da je bio usmjeren na olakšavanje položaja optuženog”, kazao je Tešnjak.

Prema riječima sudije, iskaz svjedoka Optužbe potvrđuje i nalaz vještaka medicinske struke, prema kojem su povrede na glavi oštećenog, opasne po život, nastale udarcem tvrdim sredstvom.

Hadrović je 2014. također osuđen na deset godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ovu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Na ovu presudu je moguća žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženana Sivac


This post is also available in: English