Ječi starac u pidžami

15. Marta 2016.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je ispričao kako je vidio “na boriću naslonjenog starca u pidžami, ogrtaču i papučama, koji je ječao”.

This post is also available in: English

Svjedok Ostoja Ivančević, koji je u junu 1992. godine bio mobliziran kada je išao po hranu za sebe i saborce, ustvrdio je da je vidio starca koji je ječao. Upitao je trojicu vojnika ko je on i ko ga je doveo, a oni su se smijali i govorili mu da ga vrati. Kasnije je, kako je kazao, saznao da se taj starac zove Hidajet Osmanagić zvani Hitko.

Ivančević je ispričao da je sutradan dobio odobrenje da obiđe kuću i na putu je vidio dva vojnika, Nenada Pejića i Radenka Vasiljevića, kako naizmjenično nose tog starca koji je imao povez na očima. Svjedok je ustvrdio da je i njima govorio da ga puste da ide svom narodu, ali su oni rekli da ne smiju.

Prema njegovom iskazu, starca su donijeli u pekaru u Jablanicu u kojoj je bila komanda. Policajac iz obezbjeđenja, kako je pojasnio svjedok, pozvao je Rajka Blagojevića.

“Nisam čuo cijeli razgovor jer sam bio udaljen desetak metara, osim da je Rajko olovkom, kao prstom prijetio čovjeku: ‘Da te ne vodim dalje…’”, kazao je Ivančević, preciziravši da se to desilo krajem juna ili početkom jula 1992. godine.

Blagojeviću je na teret stavljeno da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost Prve ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. nepoznatim licima naredio da ubiju civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Rajčevo (područje Maglaja).

Nekoliko mjeseci kasnije, kako je Ivančević je kazao, od Boška Pejića je čuo da je streljan i on mu je pokazao grob. Tada mu je Pejić, kako je pojasnio svjedok, rekao da su se izvjesni Raso i Zvjerac dobrovoljno na poziv Rajka Blagojevića javili da ga streljaju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, on je kazao da ne zna koja je tačno bila jedinica niti koje su dužnosti bile Rajka Blagojevića. Svjedok je naveo da zna da je Blagojević bio bezbjednjak i da je ispitivao muslimane i nepodobne Srbe. Međutim, on je ustvrdio da nije prisustvovao ispitivanju niti je vidio neki dokument s potpisom Blagojevića.

Ivančević je kazao da je kasnije čuo kako se priča da je Hidajet Osmanagić u Rajčevu kod Rajka i crta mu karte gdje je Hrvatsko vijeće obrane (HVO). U Rajčevu je, prema njegovom iskazu, bila baza sa kamionima, gorivom i slično. Šta je radio tamo Rajko, svjedok je kazao da ne zna.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.

Dženana Sivac


This post is also available in: English