Hadrović: Mogu svakome pogledati u lice

14. Marta 2016.00:00
Iznošenjem završnih riječi u Kantonalnom sudu u Zenici završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Vahidu Hadroviću za zločin počinjen u Kaknju. Izricanje presude zakazano je za 16. mart.

This post is also available in: English

Tužiteljica Amra Ahmetlić je rekla da je dokazana Hadrovićeva krivica, podsjećajući na izjave svjedoka i očevidaca koji su mogli vidjeti šta se dešava.

“Ovakve izjave potkrepljuje nalaz vještaka medicinske struke. Na skeletu oštećenog utvrđene su povrede na glavi koje su posljedica udaraca tvrdim mehaničkim sredstvom a koje su opasne po život”, kazala je Ahmetlić.

Hadrović je optužen za učešće u ubistvu srpskog civila u mjestu Plandište 9. juna 1993. godine. Zajedno s njim je bio optužen Fadil Dajić, čiji je postupak razdvojen zbog bolesti.

Prvostepenom presudom Hadrović i Dajić su osuđeni na po deset godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i postupak vratio na ponovno suđenje.

Odbrana optuženog je naglasila da Sudsko vijeće nije slijedilo upute Vrhovnog suda Federacije BiH i omogućilo ponovno saslušanje nekih svjedoka i vještaka, a što je moglo biti učinjeno na jednom ročištu.

Braniteljica Vasvija Vidović je, analizirajući iskaze svih svjedoka, utvrdila kontradiktornosti u iskazima i pristrasnost ključnih svjedoka, istaknuvši da Sud ne može van razumne sumnje utvrditi krivicu optuženog.

Prema Vidović, Odbrana je angažovala vještaka balističara čiji je nalaz relevantan za ubistva počinjena vatrenim oružjem, ali ako je Sud našao da je ovaj dokaz nezakonit, trebao je naložiti vještačenje.

“Nije utvrđena odlučna činjenica kako je došlo do povređivanja oštećenog”, rekla je Vidović.

Dodala je da elementi krivičnog djela, počevši od kvalifikacije ratnog zločina, nisu dokazani van razumne sumnje te zatražila oslobađajuću presudu.

Optuženi se obratio Sudu kazavši da je nevin čovjek koji svakome može pogledati u lice.

Dženana Sivac


This post is also available in: English