Svjedok dao izjavu pod prisilom

Na obnovljenom suđenju Samiru Bejtiću za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, svjedok Tužilaštva izjavio je da nije istinita izjava u vezi sa ubijenim civilom i da ju je dao pod prisilom.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, Ismet Sadović je rekao da je 1992. godine bio pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH) na liniji na Boguševcu.

Govoreći o oštećenom Zoranu Vučureviću, on je naveo da je davao izjavu tokom rata pred organima bezbjednosti i da je prilikom ispitivanja bio izložen batinama i maltretiranju.

“Odveden sam u ‘Viktor Bubanj’, gdje su se nastavila maltretiranja. Tu sam dao izjavu za Vučurevića i ta izjava nije istinita. Nisam ga poznavao. U to vrijeme vojni tužilac Ljubo Lukić je tražio od mene da dam izjavu koja ne odgovara istini, a koju sam pod prisilom morao potpisati. Moja izjava za ubijenog civila uopšte nije tačna”, posvjedočio je Sadović.

Na upit Kantonalnog tužilaštva da li je bilo dovođenja civila na liniju da kopaju rovove, on je potvrdno odgovorio. Dodao je da optuženog Samira Bejtića poznaje iz djetinjstva i nije ga vidio na liniji “kritičnog dana”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Bejtića, nekadašnjeg pripadnika Desete brdske brigade ABiH, da je 25. decembra 1992. godine nezakonito mobilisanog civila Zorana Vučurevića odveo ispred linije razdvajanja koju su držale snage ABiH i ubio ga ispalivši u njega dva hica iz pištolja, a nakon toga tijelo polio razrjeđivačem radi uklanjanja tragova zločina. On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Svjedok Sadović je kazao da su jednom na liniju došli “izviđači” i rekli da se ne izlazi iz rova, da će biti granatiranja te da se linija obilježi vatrom.

Svjedok Zlatan Beganović, također nekadašnji pripadnik Desete brdske brigade, naveo je da je od kolege Sadovića dobio upute za obilježavanje linije vatrom i da ne zna čime se vatra palila.

“Optuženog poznajem, bio je vojnik u brigadi. Nije bio s nama na liniji. Tog dana ga nisam vidio na liniji. Povremeno je dolazio kada bi bio neki napad i slično. Zorana Vučurevića nisam nikad spominjao, ne znam ko je”, kazao je Beganović.

Uzeir Plakalo je također na početku rata bio vojno angažovan u Desetoj brdskoj brigadi ABiH. Zbog epilepsije i drugih bolesti, kako je rekao, mnogih događaja iz prošlosti se ne sjeća. Za optuženog Bjetića je kazao da ga je nekoliko puta vidio tokom rata.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Jasenka Ružića da li je tačno da je u izjavi rekao da je vidio Bejtića kako vodi jednog civila te da ga je pitao da li bi ubio tog civila, svjedok je odgovorio da se ne sjeća da je to izjavio.

Nakon što je Tužilaštvo predočilo svjedoku zapisnik iz 1994. godine da se izjasni da li ga je on potpisao, svjedok je izjavio da se sjeća da se na taj način potpisuje, te da ne može potvrditi da je to njegov potpis.

Suđenje će se nastaviti 6. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English