Ne može svjedočiti zbog lošeg zdravlja

7. Marta 2016.00:00
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločin počinjen u Vlasenici, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izjavio je da ne može svjedočiti zbog lošeg zdravstvenog stanja.

“Imao sam infarkt, ne smijem se uznemiravati. Težak sam srčani bolesnik”, kazao je Seid Ambešković.

Tužilaštvo je predložilo da se pročita izjava ovog svjedoka iz istrage ili da, ukoliko se Odbrana tome protivi, vještak medicinske struke iz dokumentacije utvrdi da li je Ambešković sposoban svjedočiti.

Odbrana se usprotivila čitanju iskaza, dodavši da se bez nalaza vještaka ne može utvrditi sposobnost svjedoka da da iskaz. Sudsko vijeće je naložilo svjedoku da preda medicinsku dokumentaciju Tužilaštvu.

Na suđenje su trebala pristupiti još dva svjedoka i vještakinja. Sudsko vijeće je konstatovalo da je jedan svjedok bolestan, drugi se nije odazvao pozivu, a da je vještakinja na trudničkom bolovanju.

Oni su trebali dati iskaz na suđenju Zariji Ostojiću, bivšem pripadniku rezervnog sastava policije specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, koji je optužen da je u ljeto 1992. godine učestvovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Tužilaštvo je uložilo i tri materijalna dokaza koje je Odbrana ocijenila nerelavntnim.

Suđenje će se nastaviti 4. aprila.

Lamija Grebo