Mještani htjeli da ga tuku

7. Marta 2016.00:00
Na suđenju Milenku Krsmanoviću, optuženom za zločin počinjen na području Sokoca, svjedoci Odbrane izjavili su da je oštećeni Muhidin Kapo priveden u policijsku stanicu Sokolac zbog njegove bezbjednosti, te da ga je policija spasila od mještana.

This post is also available in: English

Dragomir Obradović, nekadašnji komandir Policijske stanice u Sokocu, prisjetio se kako je kroz prozor vidio da su Krsmanović i još jedan policajac priveli čovjeka.

Svjedok, koji je rekao da ne poznaje oštećenog Kapu, kazao je da je taj čovjek šepao. Napomenuo je da nije bio napravio nikakvo djelo, ali “mještani su htjeli da ga tuku”.

“On se prebacio preko neke ograde i povrijedio nogu. Više smo ga zadržali iz bezbjednosnih razloga”, ispričao je Obradović.

On je dodao da je oštećeni tri dana zadržan u policiji, nakon čega je prebačen u Državnu bezbjednost, a potom u Rogaticu.

Obradović je istaknuo da je Krsmanović napisao službenu zabilješku o predmetima oduzetim od Kape – zlatu, pištolju i satu.

Svjedok je kazao da je on obilazio pritvorene osobe u prostoriji i da mu je osoba koju je priveo optuženi rekla: “Da ne bi Krše, izgubio bih glavu.”

On je pojasnio da kad kaže “Kršo”, misli na opuženog Krsmanovića.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Krsmanovića da je 7. jula 1992. u rejonu sela Pedište (općina Sokolac), s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do mjesta gdje je bio zarobljen Muhidin Kapo, civil bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, te ga opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Sokocu.

Zarobljenika su, kako je navelo Tužilaštvo BiH, sve vrijeme tukli, a potom ga izveli s namjerom da ga ubiju, od čega su odustali, što je kod žrtve izazvalo teške tjelesne i duševne povrede. Civil je predat policajcima i prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici.

Tomislav Puhalac, drugi svjedok Odbrane, kazao je da je radio u Odjeljenju Državne bezbjednosti u Sokocu, te da poznaje Krsmanovića i da je bio policajac u Stanici policije Sokolac.

Dodao je da je čuo za Muhidina Kapu, te da je bio prisutan u prostoriji Državne bezbjednosti u Sokocu kada je od njega uzimana izjava.

“On je ispričao da je prilikom preskakanja ograde povrijedio nogu. Kasnije je imao povrijeđenu ruku kad se vratio iz Rogatice”, rekao je Puhalac.

Svjedok Puhalac je kazao da je Kapo naveo da ga je policija spasila.

“Po njegovoj priči, Milenko je njega spasio i doveo ga u Stanicu policije. Tvrdim 100 posto da nikakvih primjedbi nije bilo na postupke policije”, izjavio je Puhalac.

Svjedok je na pitanje Optužbe potvrdio da su pripadnici Državne bezbjednosti posjetili Kapu u bolnici na Podromaniji.

Svjedok Predrag Čajić, također zaposlenik Državne bezbjednosti u Sokocu, rekao je da je 1992. godine čuo da je uhapšen Muhidin Kapo, te da ga je policija spasila od mještana koji su ga htjeli ubiti.

On je naveo da je Kapu upoznao u bolnici u Podromaniji, te da je Državna bezbjednost dobila obavijest da mu je ugrožen život, jer “ranjenici u toj bolnici prave probleme” zbog Kape.

Istaknuo je da je imao ubod nožem u predjelu šake i da je zbog toga istraživano lice pod nadimkom Macola.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English