Članak

Milomir Vasić oslobođen

4. Marta 2016.00:00
Milomir Vasić je pred Okružnim sudom u Bijeljini oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Bratunca.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je Vasića oslobodilo optužbe da je u maju 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), naredio da Ahmet Huseinović bude izveden ispred sportske sale bratunačke Osnovne škole “Sveti Sava”, a potom ga ubio hicem iz pištolja.

U obrazloženju je Vijeće navelo da je neupitno da je Ahmet Huseinović ubijen, kao i činjenica da je bio zatočen, ali da dokazi koje je Tužilaštvo provelo tokom procesa nisu dovoljni da bi se nesumnjivo odredio identitet počinioca ovog ubistva.

Predsjednik Sudskog vijeća Mensur Đonlić osvrnuo se na iskaz i izričite tvrdnje Seada Husića, svjedoka Optužbe, navodeći da one nisu podržane materijalnim dokazima niti iskazima drugih svjedoka, već su u nekoliko navrata opovrgnute.

Naime, Husić je u svom iskazu tvrdio da je oštećeni ubijen hicem u potiljak glave iako se u nalazu sudskog vještaka kao uzrok smrti nesumnjivo navodi prostrelna rana desnog plućnog krila, dok se oštećenja lobanje uopšte ne pominju.

Osim toga, Husić je naveo da je sa Ekremom Gušićem morao da čisti krv poslije ubistva Huseinovića, dok je Gušić u svom svjedočenju naveo da je čistio krv, ali nakon ubistva druga dva lica bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo ima pravo da podnese žalbu na ovu presudu.

Povezani članci

29. Januara 2016.

Svjedok spominjao osvetu

11. Decembra 2015.

Nepomično tijelo ispred sale

Boris Sekulić


This post is also available in: English