Iznenadno priznanje Ade Alagića

22. Februara 2016.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Adu Alagića na jednoipogodišnju kaznu zatvora za zločin počinjen u Dretelju nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice na pauzi nakon ispitivanja prvih svjedoka Optužbe.

This post is also available in: English

Alagić zvani Lav osuđen je na godinu i po zatvora nakon što su na istom ročištu iskaz dala prva dva svjedoka Optužbe – Mustafa Hodžić i Semir Balavac – te je optuženi potpisao sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine u ljeto 1993. godine.

Alagić je sporazumom priznao da je kao zatvorenik koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

“Vijeće cijeni da je optuženi u potpunosti razumio prirodu sporazuma, te da postoji dovoljno dokaza da se, uz priznanje, izrekne osuđujuća presuda”, rekao je predsjedavajući sudija Slavko Pavlović.

Alagiću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od novembra prošle godine.

Prije potpisivanja sporazuma, svjedok Mustafa Hodžić je rekao da je u ljeto 1993. odveden u Dretelj, gdje je zatvoren sa još 50-ak zatvorenika prostoriju u bez prozora.

Hodžić se prisjetio kako ga je Ado Alagić u logoru maltretirao.

“On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegovan položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao da tuče druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom”, kazao je svjedok.

Semir Balavac također je naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

“Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao nas je i šamarati”, kazao je Balavac.

Oba svjedoka u sudnici su prepoznala Alagića kao osobu koja ih je maltretirala u logoru.

Sanela Gaković


This post is also available in: English